TV4 kickar Louise Andersson Bodin

Av: Linn Elmervik, Dante Thomsen

Publicerad:
Uppdaterad:

”Säkerhetssituationen har förändrats”

1 av 4 | Foto: TV4
Adam Tensta var Nyhetsmorgons sommargäst.

I går lämnade Adam Tensta studion i protest mot Louise Andersson Bodins tidigare medverkan i ”Nyhetsmorgon”.

Efter kritiken sparkar nu TV4 ut Youtube-profilen från det kommande programmet ”Spring”.

Youtube-profilen Louise Andersson Bodin har fått kritik för ett rasistiskt uttalande på sin Youtube-kanal i maj, men fick trots det medverka i TV4:s ”Nyhetsmorgon”. Hon har efter uttalandet bett om ursäkt via sin Facebook-sida.

Men den omtalade bokningen fick rapparen Adam Tensta att lämna torsdagens direktsändning i protest. Samma dag skrev han en debattartikel i Aftonbladet där han kritiserade kanalen.

– TV4 har redan tydligt förklarat att vi inte står bakom Youtube-profilens kritiserade uttalanden. Men vi har, som andra redaktioner, hela tiden gäster vars åsikter TV4 nödvändigtvis inte delar, sa Viveka Hansson, programdirektör för nyheter och samhälle på TV4 efter Adam Tenstas uppmärksammade sorti.

Kanalens uteblivna ursäkt fick artistbranschen att gå i spinn.

”Adam Tensta står upp mot normaliseringen av rasism. På bästa tänkbara sätt. Obegripligt att TV4 inte bett om ursäkt”, twittrade hovsångerskan och debattören Malena Ernman.

”Känns som att de pekar fuck you åt mig”

Nu har kanalen bestämt sig för att droppa Youtube-profilen från en kommande programsatsning.

– Produktionsbolaget hörde av sig till mig i dag och sa att det inte blir något, eftersom TV4 inte vill att jag ska vara med. I går sa de att det handlade om att de var oroliga för mina säkerhet, men nu verkar det vara för att de inte vågar, säger Louise Andersson Bodin.

Youtube-profilen är mycket upprörd över situationen.

– TV4 har godkänt mig för det här programmet. De har varit med från början och stöttade mig innan. Det här känns helt värdelöst. Det känns som att de pekar fuck you åt mig. Jag har sagt upp andra jobb för flera årslöner för detta, säger hon och fortsätter:

– Jag har bett om att TV4 ska höra av sig till mig själva, men det har de inte gjort.

”Säkerhetssituationen har förändrats”

Pelle Porseryd, exekutiv producent på TV4, bekräftar att kanalen avbrutit sitt samarbete med Louise Andersson Bodin.

Programmet som Youtube-profilen skulle medverka i heter ”Spring”, ett nytt format där ett antal vanliga svenskar jagas av kändisar som de måste fly från.

– Vi kontaktade henne i går och pratade med henne om den uppkomna situationen. Det som har hänt gör att det riskerar att bli helt fel fokus för programmet, säger han och fortsätter:

– Jag vill inte recensera några händelser eller hennes åsikter, det här handlar inte om det, men i och med den här debatten riskerar det att göra att det här programmet, som i grund och botten är ett lekprogram, börjar handla om något annat.

Enligt Pelle Porseryd handlar det också om en eventuell hotbild mot Louise Andersson Bodin.

– Jag kan inte kommentera detta av säkerhetsskäl men situationen har förändrats.

Dementerar att programmet var klart

Louise Andersson Bodin hävdar att programmet redan är inspelat men det dementerar Pelle Porseryd. Enligt honom var avsnittet planerat att spelas in om en månad.

– Jag har varit i kontakt med henne och förklarat situationen och hur vårt resonemang har gått. I övrigt vill jag inte kommentera mitt samtal med henne.

Han förstår att Louise Andersson Bodin är besviken.

– Det är ingen hemlighet och det är så klart supertråkigt.

”Spring” har premiär i augusti.

Publicerad: