Anita Ekberg

Anita Ekberg begravd i Skåne

Av: 

Natalie Demirian

NÖJE

Igår begravdes Anita Ekberg i Skanör, skriver Kvällsposten.

Det tog över ett halvår att få hem hennes aska från Italien.

– Utan Per Edler och Svenska kyrkans hjälp hade jag inte kunnat göra det här, säger brorsdottern Christina Ekberg till tidningen.

Kvällsposten skriver att kyrkohedern Per Edler, som höll i ”La dolce vita”-ikonens begravning i Italien, var den som till slut lyckades få hem hennes kvarlevor till Sverige.

– Eftersom jag skulle åka till Sverige så ombesörjde jag så att hon kom hem. Det känns viktigt och bra att hon har fått komma hem, säger Per Edler till tidningen.

Drog ut på tiden

Anita Ekbergs brorsdotter Christina Ekberg berättar att var det oklarheter kring vem som skulle stå för kostnaderna och själva frakten som gjorde att det drog ut på tiden.

Kyrkoherde Richard Aspegren säger att det var en intim och stillsam begravning.

– Det var en sådan vacker och solig dag. Några av hennes närmaste släktingar var på plats. Det var deras önskan att det skulle ske i stillhet. Vi samlades i tornrummet i Skanörs kyrka och hade en fin andakt och sen gravsatte vi Anita i graven, i den vackra urnan som är som ett skrin.

Hennes önskan

Som Nöjesbladet tidigare skrivit var Anita Ekbergs egna önskan att bli kremerad och jordfäst vid sidan av sin bror på kyrkogården i Skanör, Skåne.

– Gravstenen är sedan länge förberedd med hennes egen namnteckning, berättade då brorsdottern Christina Ekberg.

– Anita är välkommen hem nu.

Under tiden stod urnan kvar på begravningsbyrån i Anitas hemstad Genzano, men nu har hon äntligen fått komma till sin sista vilan.

Anita Ekberg gick ur tiden i januari 2015 och blev 83 år gammal.

ANNONS

Muminmuggarna ABC finns nu åter att beställa i duopack! Förbeställ dina muggar redan idag.

Extern länk från Nordic Nest

Gå till butiken

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Anita Ekberg