Härenstam skrev äktenskapsförord

Av: Joni Nykänen, Rebecka Ljung

Publicerad:
Uppdaterad:

Skrev över bolaget på barnen

1 av 3 | Foto: KARIN TÖRNBLOM
Magnus Härenstam gifte sig med Birgitta 2010, då hade paret redan känt varandra i 30 år. En månad före vigseln ansköte de om äktenskapsförord (infällda dokumentet).

Den folkkära skådespelaren Magnus Härenstam skrev över bolaget på barnen långt före sin död.

Dessutom finns det ett äktenskapsförord – vilket innebär att ägodelar som han och frun Birgitta skaffat sig före äktenskapet inte ses som gemensamma.

– Ganska vanligt att man vill prioritera sina barn, säger Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet.

Nöjesbladet kan berätta att Magnus Härenstam och frun Birgitta skrev ett äktenskapsförord innan de gifte sig.

Den 6 juni 2010 gifte sig Magnus Härenstam och Birgitta Plånborg Ryott på en båt i Stockholms skärgård, med familj och släktingar som vittnen. Hon tog hans efternamn efter den borgerliga vigseln.

– Den här dagen har varit solig, precis som jag känner: Solsken och glädje, sa Härenstam när paret gick i land.

När de gifte sig på ålderns höst hade de känt varandra i hela 30 år.

”Ganska vanligt”

I ett dokument som inkom till Stockholms tingsrätt den 6 maj 2010 står det: "all vår egendom i äktenskapet ska vara enskild och att således inte giftorätt skall förekomma".

Äktenskapsförordet innebär att ägodelar som Magnus och Birgitta Härenstam hade skaffat före äktenskapet inte ses som gemensamma.

– När man skriver äktenskapsförord då man gifter sig på äldre dagar, och redan har barn och så, är det ganska vanligt att man inte vill lämna efter sig sin egendom till en partner, utan vill prioritera sina barn, säger Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms Universitet.

Skrev över bolagen på barnen

Men – det skulle kunna vara så att Birgitta Härenstam ändå ärver sin make, om han har skrivit något speciellt i ett testamente.

– Det kan finnas ett testamente som säger att den efterlevande ska ärva. Ett sådant blir i så fall inte offentligt förrän när bouppteckningen har registrerats. Det ska ske inom tre månader, men kan ta betydligt längre tid, säger advokaten Ann-Christin Hemsedahl, expert på familjerätt och arv.

Flera år före sin död skrev Härenstam över sitt bolag på de två barnen Katarina och Tomas. I bolaget Heb Web AB finns flera miljoner kronor som inte blir en del av arvet, då sonen och dottern äger var sin hälft.

Nöjesbladet har sökt Birgitta via presskontakten Anna Moore för en kommentar.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN