Skådespelerskan Ingrid Thulin död

Foto: SF
Skådespelerskan Ingrid Thulin avled i onsdags, 77 år gammal. Här syns hon i filmen Smultronstället tillsammans med skådespelaren Victor Sjöström.  
NÖJE

STOCKHOLM

En av svensk films största skådespelare genom tiderna har gått ur tiden.

Ingrid Thulin, under många år en av Ingmar Bergmans mest anlitade medarbetare, avled i onsdags efter en längre tids sjukdom, 77 år gammal.

-Jag minns henne bäst från filmer som Tystnaden och Ansiktet. Hon var tveklöst en av de stora Bergmankvinnorna, säger filmkritikern Nils-Petter Sundgren.

-Hon hade en lite distanserad och mystisk framtoning. Hon stod för något exotiskt och gåtfullt, men var också alltid den intellektuella i dramat. Hon kunde det mesta och var mycket användbar.

Ingrid Thulin kom ursprungligen från relativt enkla förhållanden. Hon föddes 1926 i Sollefteå i Ångermanland som dotter till en fiskare.

Sedan hon flyttat till Stockholm dröjde det dock inte länge förrän karriären som skådespelare tog fart. I slutet av 1940-talet och början av 1950-talet spelade hon mycket teater och var med i ett antal filmer.

-Samtliga var nog ganska usla, lättsamma alster där hon spelade vacker flicka, säger Nils-Petter Sundgren.

Åtta Bergmanfilmer

Men att ''den vackra flickan'' hade fler strängar på sin lyra stod snart klart. Hon plockades upp av Ingmar Bergman och blev omedelbart, från debuten i Smultronstället 1957, en av hans flitigast utnyttjade skådespelare. Hon var med i sammanlagt åtta av hans filmer.

Hon gifte sig med Harry Schein, ett äktenskap som kom att vara i över 30 år, och flyttade till Italien där hon blev fastboende sedan mitten 1960-talet.

Det var också startskottet för en lång internationell karriär där hon samarbetade med bland andra Alain Resnais och Luchino Visconti.

-Fast det hon kommer att bli ihågkommen för, även internationellt, är Bergmanfilmerna, säger Sundgren.

Vänner sörjer

För en tid sedan återvände hon till Sverige för att få specialistvård på Radiumhemmet vid Karolinska sjukhuset. Den sista tiden vårdades hon av vänner i hemmiljö.

-Hon var en härlig skådespelare och en nära vän. Jag sörjer henne oerhört, säger Harriet Andersson som spelade mot Ingrid Thulin i flera av Bergmans filmer.

-Hon var oerhört skicklig men så vansinnigt vacker att folk blev förledda av hennes utseende. De såg inte alltid hennes andra sidor. Hon hade till exempel en alldeles underbar, galen humor.

Ingrid Thulin

Roland Johansson/TT