Solklart – Loreen går vidare till final

avNiklas Strömberg

Nöjesbladets myrslok Eskil har näsa för schlager – här tippar han vinnarna

Foto: Foto: Susanna Fors
DAMMSUGER BILDEN Ettårige jättemyrsloken Eskil blir särskilt förtjust i Loreen.

Eskilstuna. Det är givetvis vansinne. Kvällstidningsvansinne.

Men samtidigt:

Varför inte en Schlagerschlok?

Foto: AP
Nu avlidne bläckfisken Paul siade om Tysklands framgångar i fotbolls-VM 2010.

Att låta djur tippa utgången i till exempel sportsammanhang är knappast ett obeprövat grepp.

Under fotbolls-VM i Sydafrika 2010 lyckades den åttaarmade bläckfisken Paul bli en världsnyhet genom att tippa rätt utgång i sitt hemland Tysklands samtliga sju matcher.

Och apor?

En uppsjö apor har genom åren agerat metrologer och siat mellan låg- och högtryck i diverse medier.

En gammal ”sanning” säger till och med att apor ska vara pålitligare som aktieanalytiker än utbildade civilekonomer. Vissa rön menar dock att den jämförelsen är orättvis. Civilekonomerna har fel så ofta att all liknelsen är direkt kränkande för apan.

Så varför inte en myrslok?

– De är ju bättre djur än bläckfiskar i alla fall.

Det säger Helena Olsson. Hon är djurparkschef på Eskilstuna Zoo och nappar direkt på idén att låta en av deras tre jättemyrslokar tippa utgången i Melodifestivalen.

Alla deltävlingar. Inklusive andra chansen och finalen. En efter en.

Ett skituppdrag

Matematiskt är det ett skituppdrag. När bläckfisken Paul valde vilket landslag som skulle vinna i en rad fotbollsmatcher sattes två tankar försedda med mat och varsin flagga in i hans akvarium.

Om Paul valde tanken med Tysklands flagga skulle Tyskland vinna den kommande fotbollsdrabbningen och så vidare ... Paul hade således 50 procents chans att lyckas.

Men i den vinterbonade inhägnad där myrsloksparet Benita och Rozinski samt deras son Eskil bor ställs hela åtta bilder på Melodifestivals-artister upp mot vägen.

Fyra av dem ska utses. De två första tippas gå direkt till final. De följande till Andra chansen.

Det är den ettårige, och faktiskt förste svenskfödda jättemyrsloken någonsin, Eskil som får uppdraget.

Varför är svårt att förklara. Vad Eskil vet om musik och påkostade shownummer är oklart. Förmodligen rätt lite. Rent allmänt är varken hörsel eller syn hans starka sidor.

Som jättemyrslok är det den snabelliknande näsan han förlitar sig på. Det är med den han förväntas undersöka de uppställda artistbilderna och välja sina favoriter.

– Där! Han markerar klart och tydligt! ropar Helena Olsson plötsligt.

Efter att skeptiskt ha vaggat runt i inhägnaden i ett par minuter, och även semiattackerat fotografen Susannas ben med en snabb högerjabb, tycks Eskils fantasi ha väckts till liv.

Nu luktar han frenetiskt på bilden av Loreen. Eller, luktar ... han fullkomligt dammsuger bilden. Det låter som ett förkylt barn som hyperventilerar genom näsan.

Det känns solklart – Loreen går direkt till final.

Afro-Dite går vidare

Snart har Eskil även skickat comebacktrion Afro-Dite raka vägen till Globen.

Han stannar upp mellan varven. Vaggar av och an och får en kupad hand vita larver som en klapp på huvudet. Så gungar han återigen bort till bilderna och fortsätter utgallringen. Snart har Marie Serneholt och gruppen Abalone Dots fått sina biljetter till Andra chansen.

Tre gånger pengarna

Så hur står sig tipsen?

Det riktiga svaret får vi i kväll. Men enligt Nöjesbladets schlagerkrönikör Markus Larsson kan Eskil mycket väl få rätt. Sent i går kväll låg även Loreen i topp som finalkandidat hos flera svenska bettingbolag. Knappt två gånger pengarna.

Eskil har sammanlagt fem ytterligare startfält att gallra sig igenom med den där näsan.

Vem vet?

Han börjar kanske med lite säkra kort.

ARTIKELN HANDLAR OM