Svensk läkare: Hennes missbruk kan vara orsaken

1992 Whitney gör succé med filmen ”Bodyguard”.
NÖJE

Whitney Houston omskrivna drogmissbruk kan ha bidragit till hennes hjärntumör.

Det säger Carin Muhr, överläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

– Det kan finnas ett indirekt samband, eftersom ett osunt leverne försämrar immunförsvaret. Det i sig gör att det finns en förhöjd risk att få en hjärntumör, säger hon.

”Leder alltid till döden”

Hur allvarlig hjärntumören är avgörs via en fyrgradig skala, där grad tre och fyra är så kallade maligna respektive högmaligna.

– Om man får diagnosen ”dödlig hjärntumör” är den av graden tre eller fyra. Då växer tumören på ett särskilt sätt som det inte går att förhindra, och det leder alltid till döden, säger Carin Muhr.

Så har knarket knäckt Houston

1985: Slår igenom med dunder och brak med albumet ”Whitney Houston”, som säljer i 14 miljoner exemplar.

1992: Filmen ”Bodyguard” blir en megasuccé, liksom ledmotivet ”I will always love you”. Samma år gifter hon sig med Bobby Brown.

2000: Stoppas på Hawaiis flygplats med marijuana i väskan. Sparkas från Oscarsgalan. Samma år kommer läkare till hennes hotellsvit i Los Angeles efter en rapporterad kokainöverdos.

2001: Skriver skivkontrakt värt en miljard. Bobby Brown kollapsar i hemmet efter maratonfester. Whitney gör skandal på ett barnkalas. Knuffar ungar och svingar med en kniv.

2002: Kollapsar under en skivinspelning och ligger i koma i två dygn.

2003: Whitneys pappa John avlider. Strax innan har han stämt sin dotter på en miljard kronor för att han inte fått betalt för det arbete han lagt ner med hennes nya skiva.

2004: Whitney söker hjälp mot drogerna. ”Festen är över”, säger hon.

2005: Kollapsar under en flygresa på väg till Frankrike. Läggs in på avvänjning i Karibien.

2006: Har tappat både hår och tänder. Whitneys svägerska Tina Brown går ut i pressen och berättar om Whitneys grava drogmissbruk. Enligt henne låser Whitney ofta in sig på sitt rum med sexleksaker och narkotika.

Jon Forsling