Stones är slut utan Keith

NÖJE

Aftonbladets Per Bjurman om ”The human riff”

Foto: AFTONBLADET BILD
EVIGT UNGA Det har gått 44 år sedan de bildades. Rolling Stones har trotsat alla naturlagar och hållit sig vid liv – ända tills nu?

NEW YORK. Slutet för Stones blev alltså inte knarket och inte sexskandalerna.

Det blev en kokosnöt.

Så idiotiskt.

Mick Jagger och Keith Richards lärde känna varandra redan 1951. Genom åren har firma Jagger/Richards skrivit otaliga rock´n´rollklassiker tillsammans.

För det kan man slå fast:

Om nyheterna från London i natt stämmer, om det är sant att Keith Richards efter sin hjärnoperation inte kan turnera mer, då har vi sett det sista av Rolling Stones.

Stones utan ”Keef” är som kristendomen utan Jesus.

Bandet finns helt enkelt inte om inte ”The human riff” står vid scenkanten och är myten om sig själv.

Så den mest legendariska rock ’n’ roll-sagan av dom alla ser alltså ut att sluta med ett misslyckat försök att hämta ner en förbannad kokosnöt.

Det var ju tydligen en sån han siktade på när han klättrade upp i den där söderhavspalmen.

Man tager sig för pannan.

Keith Richards, av alla, borde veta att 62-åriga gubbar på röken – för det kan man väl utgå från att han var – inte ska klättra i träd.

De ska, i alla fall när de är på Fiji, sitta i solstolar och njuta av tillvaron.

Med risk för att framstå som cynisk – skriver man om Stones är det svårt att vara annat – vill jag påstå att det är något patetiskt över hela tragedin.

Keith Richards förkroppsligar ju hela fåniga myten om den förment farliga rock ’n’ roll-stjärnan som lever hårt, dör ung och lämnar efter sig ett läckert lik

Att då snubbla av banan på det här sättet känns väldigt ”Spinal tap” – filmen som driver just med de barnsliga rockmyterna.

Sett ur mindre hårdhjärtat perspektiv är det förstås ledsamt att historien om Keith Richards alls ska behöva ta slut.

Under alla lager av image och fabler är han de facto en av rockhistoriens mest epokgörande gitarrister, en legendarisk låtskrivare och – vad jag kunnat förstå – en stor själ.

Några år till hade han kunnat få.

Tidigare idag:

Tidigare:

Per Bjurman