Politisk film gör starkast intryck

NÖJE

Jens Peterson om Lappländsk maffia, sex och politik

1 av 3 | Foto: all OVER press
Halle Berry –utan skinndräkt.

Vinner Brad Pitt?

Han och Cate Blanchett är med i festivalens bästa film. "Babel" är min favorit, tillsammans med Pedro Almodovars "Att återvända". Prisutdelning på söndag. Alejandro Gonzalez Inarritu ("21 gram") som gjort "Babel" måste vinna något.

Årets ögonbrynshöjare är norska animerade "Free Jimmy". Om en tragisk cirkuselefant som lugnats med knark av sin skötare. Djurrättsaktivister ska befria Jimmy, samtidigt som några samer ur Lapplands maffia (!?) letar efter knark som stulits.

Den väldigt roliga filmen fick 15-årsgräns i Norge. Här finns sex, mycket våld mot djur och en spyende elefant som avgiftas.

Starkast intryck gör gripande "United 93" om planet som passagerarna tog över 11 september 2001. Och "En obekväm sanning" (An inconvenient truth) av och med Al Gore.

Den förre amerikanske vicepresidenten har varit en engagerad miljökämpe sedan ungdomen. Nu har han samlat forskning och fakta till ett föredrag med bilder. Han reser runt världen och berättar, och kärnan i filmen är det föredraget.

Men det är både underhållande och skrämmande om växthuseffekten. Svensk biopremiär i september.

Man blir inte muntrare av att se slakteriet i "Fast food nation", en spelfilm byggd på Eric Schlossers faktapumpande bästsäljare "Snabbmatslandet".

Handlingen i filmen är påhittad, men Schlosser har varit med och skrivit manus. Deprimerande trovärdigt om utnyttjandet av billig invandrande arbetskraft och prispressen som gör att köttet behandlas slarvigt.

Under festivalen har jag också lärt mig att

Eddie Murphy är en bra sångare och att "Dreamgirls", med honom, Jamie Foxx och Beyoncé ser ut att bli en klassisk musikfilm. Det surras redan om Oscar. Av Bill Condon ("Kinsey") som skrev manus till "Chicago". Eddie Murphys comeback efter många år av kassa filmer?

Det ser ut att bli en till film med Sylvester Stallone som Rambo.

En sjätte Rocky och en fjärde Rambo - får han inga andra jobb?

Ian McKellen gärna gör fler X-men. Men knappast Halle Berry.

Hon blev så krossad av fans åsikter efter tvåan att hon knappt ville göra "The last stand".

Popsångerskan Avril Lavigne är den tråkigaste och mest uttråkade människa jag intervjuat.

Cannes special

Jens Peterson

ARTIKELN HANDLAR OM