Bob Dylan hyllas alltid i Indien

Publicerad:
Uppdaterad:

Förfärligt, jag missade det i går igen.

En dag, en vacker 24:e maj, ska jag vara i Shillong och fira Bob Dylans födelsedag.

I Shillong, Meghalaya, Indien.

Morrissey fyllde 50 år i fredags, ingen kan väl ha missat det. The Smiths-ikonen firades av dystra romantiker i små källare över hela världen.

Samtidigt, i smyg, glömde alla bort att Bob Dylan fyllde 68 år i går.

Alla utom invånarna i Shillong.

Indo-Asian News Service rapporterar:

”En åldrande musikant med fläckiga tänder, långt hår och barnsligt leende slår på gitarren och eggar 500 skolflickor att sjunga med i refrängen.

Alla bär plakat som säger ’Ha den äran, Bob Dylan’”.

Han heter Lou Majaw, 62, och är ”Shillongs egen Bob Dylan”, ja faktiskt hela nordöstra Indiens Bob Dylan.

I 38 år, utan avbrott, har staden Shillong hyllat Bob Dylan på mästarens egen födelsedag.

– Det är inte för att lovprisa eller avguda Dylan, utan för att erkänna hans inflytande och arbete för humanism. Jag finner inte ord för att förklara hans inflytande. Genom sina texter har han utforskat många underverk, säger Lou Majaw.

Till Shillong längtar jag.

Till det enda ställe i världen som inser vikten av att hylla Bob Dylan år efter år.

Inte ens i Duluth, Minnesota, hyllas Bob på sin födelsedag. Det är skandal. Det är som om Orminge inte skulle fira Ulf Lundell med konfettikanoner den 20 november varje år (för det gör man, väl?). Eller som om hela Stockholm inte gjorde om sig till Mardi Gras varje 22 januari på August Strindbergs födelsedag.

Shillong, med 260 000 invånare, ligger i den indiska delstaten Meghalaya. Staden byggdes av britterna för att vara en semesterort i bergen, i ett område ofta kallat Österns Skottland på grund av likheterna med skotska högländerna, skriver Wikipedia.

Österns Skottland! Det är grejor det.

Dit åker jag nästa 24:e maj.

Bilderna över Shillong på Google är förtjusande. Disiga vattenfall, lustiga bussar, prunkande skogar, glada barn.

Indiska ”Idol” är stort i Shillong och speciellt stort var det när stadens son Amit Paul hamnade i final. Man startade rent av en Amit Paul-fanclub. Tyvärr vann han inte indiska Idol. Mycket tråkigt för Shillong.

Shillong!

Nästa år är jag inte här i Sverige, inte i Manchester och firar Morrissey och verkligen inte i Duluth, utan i Shillong och sjunger en blues för Bob Dylan ihop med Lou Majaw.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN