De vill ta ett sista farväl

avMagnus Sundholm

Hundratals fans väntade utanför kapellet i natt

1 av 4 | Foto: Foto: ROBYN BECK/AFPbad för jackson i natt |I natt hade hundratals fans samlats utanför begravningskapellet vid Forest Lawnkyrkogården i Los Angeles. Här är det en grupp fransmän som ber tillsammans. Andra sitter och pratar,
lyssnar på musik – eller bara väntar. I eftermiddag – på morgonen, lokal tid – håller Michael Jacksons familj sin begravningsceremoni här inne.## Foto: ROBYN BECK/AFPbad för jackson i natt

LOS ANGELES. Innan världen tar farväl av Michael Jackson i dag hoppas hans familj få säga adjö i en privat ceremoni på kyrkogården Forrest Lawn i Los Angeles.

Det kan popstjärnans släktingar glömma.

Redan när Aftonbladet besökte kyrkogården i går var den belägrad av medier och fans.

Tidigt i morse var det fortfarande osäkert hur alla arrangemang kring Michel Jacksons begravning ser ut.

Nätsajten Radar online uppgav att familjen och vänner, 1 200 personer, sent i natt hade samlats på begravningsplatsen Forest Lawn i Los Angeles för en ceremoni som, enligt siten kallats ”A celebration of Life” – en hyllning till livet.

Ceremonin motsvaras närmast av det som i Sverige kallas likvaka.

När Aftonbladet i går kväll besökte kyrkogården hade fans från hela världen samlats utanför.

– Vi är här för att det är så nära Michael vi kan komma, sa Elara Brooks, 32, som flugit ända från Skottland.

Tillsammans med Jemma Caddy, 19, och Jamie Flynn, 20, från London, satt han och hundratals andra på den gräsplätt som upplåtits för fansen utanför Forest Lawns entrégrindar.

På den andra sidan ockuperade media ett motsvarande område.

Barnen är med

I dag, klockan 8 på morgonen lokal tid, ska familjen enligt Hollywoods borgmästare hålla begravningen för Jackson. Enligt Daily Mirror väntas Jacksons tre barn i dag säga farväl till sin far inför miljoner människor – om farmor Katherine anser att de orkar.

Paris och Prince Michael ska redan ha förklarat att de vill gå för att hedra sin fars minne.

– Men Katherine är orolig för att Blanket ska bli rädd för all uppmärksamhet, något som hon vill undvika till varje pris, säger en uppgiftslämnare.

Barnen ska också ha skrivit brev och tagit fram olika minnessaker och fotografier som ska läggas i kistan.

Två timmar senare är det tänkt att klanen ska befinna sig på arenan Staples Center och den allmänna minnesstunden för popstjärnan som direktsänds.

– Tidsmässigt låter det optimistiskt. Jag skulle inte bli förvånad om det blir kraftigt försenat. Men familjen Jackson ska få poliseskort och åka i kortege till arenan, säger en uppgiftslämnare till Aftonbladet.

Myndigheterna i Los Angeles försökte i det längsta hemlighålla den privata ceremonin.

Men spekulationerna tvingade till slut borgmästaren Jan Perry att lägga korten på bordet.

Maktkamp i familjen

I dag väntas familjen Jackson visa upp en enad front utåt. Men uppgifter från Jacksons affärsmanager, läkaren Tohme Tohme, vittnar om hur släkten skakas av en inre maktkamp.

– Jacksons bröder och hans pappa Joe ville att Neverland skulle bli minnesplats, men hans mamma och systrar satte stopp för idén, berättar han i Mail on Sunday.

Han uppger också att Jacksons bröder ville ha en öppen kista under begravningen på samma sätt som sångaren James Brown. De ska också ha velat att kistan med stjärnan skulle transporteras längs en känd färdväg, så att de sörjande skulle kunna strö blommor över ekipaget.

– Familjen är splittrad. I ena ringhörnan finns bröderna som vill uppträda och förvandla begravningen till en showbiztillställning. I den andra står Katherine, djupt religiös, som bestämt sig för att inte låta tillställningen bli en cirkus.

ARTIKELN HANDLAR OM