Nöje

Utskälld av alla – snart dör Jade

Av: 

Robert Triches

NÖJE

LONDON. Vad är det med c-kändisen Jade Goody som trollbinder det brittiska folket?

Är det hennes gälla, smattrande cockney?

Är det för att hon tror att Mona Lisa målades av ”någon som heter Pistachio” och att Saddam Hussein var boxare?

Eller är det för att hon håller på att dö inför allas ögon?

Året var 2002 och ”Big brother” var en nyhet i brittisk tv. In klev Jade Goody, en lätt överviktig 20-årig tandsköterska, i rosa joggingdress, och började leva rövare på det mest politiskt inkorrekta sätt tänkas kan. I krigsrubriker kallades hon för landets mest hatade kvinna och utanför huset skrek folk ”bränn grisen!”

Hon fick, kan man säga, opinionen emot sig.

Men mot alla odds bet Goody sig kvar och vann gradvis sympatier. När hon kom ut kallade The Mirror, utan att skämmas en sekund, sin anti-Jadekampanj för ”omvänd psykologi”, och under åren som följde gjorde hon miljoner på parfymer, böcker och intervjuer.

I kändis-”Big brother” 2007 smällde det igen. Inför kamerorna kallade hon Bollywoodstjärnan Shilpa Shetty för rasistiska tillmälen och det tog, på ren svenska, hus i helvete. Gordon Brown, som var finansminister och råkade befinna sig i Indien när Goody-bomben briserade, tvingades i hårda ordalag fördöma programmet. På granskningsnämnden slogs rekord i anmälningar. Goody gjorde avbön.

Ett knappt år senare bjöds hon in till den indiska ”Big brother”-versionen ”Bigg boss” för att slutgiltigt stryka ett streck över det som varit. Men efter två dagar kom beskedet: Cancer.

Det har sedan dess inte gått en dag utan att hennes dödskamp skildrats närgånget och intimt. När hon tappar håret är en fotograf beredd. När läkare berättar att hennes chans att överleva är 70, 40 och 10 procent står en reporter redo med blocket. När hon gråtande berättar om sin dödsångest kör tidningarna uppslag.

Men missförstå inte. Tonen är kärleksfull. Britterna känner för sin Jade. De kan inte få nog av henne, ens under vad som av allt att döma är hennes livs slutskede. Kvinnan som en gång beskrev sig själv som ”kanske inte den vassaste kniven i lunchlådan” har gått från att vara en seriefigur till en mänsklig gestalt som alla kan identifiera sig med.

Och även om hon tynar bort bit för bit, så uppfyller Goody kändisplikten minutiöst. Som hennes agent sa häromdagen:

– Så länge hon lever vill hon synas.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa – låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje