Mode

Fixa fina fötter

Av: 

Petra Weiss

NÖJE

Gör dig redo för sandalerna

Du tänkte väl inte vädra fötterna med torra hälar och skamfilade naglar? Med lite sköna knalliga lack, mjuka krämer och effektiva filar blir fötterna redo för sommarens sandaletter på bara en timme!

TIO TIPS

Bada fötterna

Häll upp ett fotbad som är ungefär 38 grader. Häll i lite olivolja eller ett uppfriskande fotsalt. Har du torra fötter är olja bra men är de ofta fuktiga är salt bättre. Sitt med fötterna i vattnet 5–10 minuter.

Fila dem mjuka

Använd en fotfil med sandpappersyta, inte metallyta som i stället kan rugga upp huden. Fila där det finns förhårdnader och gör det långsamt uppifrån och ner. Pimpsten är bra mot mindre förhårdnader.

Torka noga!

Slarva inte! Det kan bildas svamp mellan tårna om fötterna inte är helt torra.

Klipp försiktigt

Forma och klipp dina naglar med en nageltång, inte en sax. Följ tåtoppen/nagelns form och klipp av nageln rakt, inte rundat. Klipp inte för kort, då kan du få nageltrång. Det är också snyggare med en längre nagel om du ska lacka med en skarp färg.

Ta hand om nagelbanden

Behöver dina nagelband ses över kan du smörja dem med en speciell nagelbandskräm som gör det lättare att trycka ned banden. Men var försiktig när du trycker ner mot nagelroten. Om det behövs kan du fila naglarna med en liten nagelfil för att få bort skarpa hörn.

Peela

Jodå, även fötter mår bra av en rejäl peeling ibland. Använd din vanliga kroppspeeling och koncentrera dig på hälar och andra ställen där det känns lite hårt.

Lacka

Naglar missfärgas lätt av nagellack så börja med ett skyddande ofärgat lack innan du målar på den färg du vill ha. Kanske vill du testa att göra en fransk pedikyr? Det är riktigt fräscht till sommarbruna fötter!

Ge dem smörj

Har du torra fötter – välj en fet kräm – annars räcker en vanlig hudlotion. Undvik att smörja mellan tårna. Du kan ge fötterna en kur genom att smörja dem rikligt med fet kräm eller olivolja och därefter trä på plastpåsar och över dessa strumpor, så du inte halkar. Låt vara i ett par timmar eller över natten.

Gå barfota ofta

Fötterna har varit instängda i skor och strumpor hela vintern och mår bra av att luftas ofta.

Pigga upp trötta fötter

Känns fötterna trötta och ömma kan en skön fotspray pigga upp dem – och få dem att dofta bättre. Pepparmint och citrusdoft gör dem extra pigga.

Passa på att massera fötterna när du smörjer in dem. Det ökar blodcirkulationen.

Specialvård för problemfötter

Många har problem som kräver en fotvårdsspecialist men det finns en del som du kan göra själv. Har du hälsprickor kan återfuktande plåster eller krämer med salicylsyra hjälpa. Är sprickorna däremot så djupa att de blöder måste du få hjälp av ett proffs.

Även liktorn kan åtgärdas med lik-tornsplåster eller genom att fila dem försiktigt. Är de för många krävs dock salongsvård.

Fotsvett avslöjar sig snabbt i tunna skor, men det kan bli bättre om man tvättar fötterna ofta, torkar dem noggrant och därefter gnuggar med salubrin, vinäger eller alsollösning. Även puder två gånger om dagen kan hjälpa.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Nordic Nest – beställ här!

Nordic Nest

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Mode