Kim Anderzons livsverk har brunnit upp

Sambon: ”Det känns så orättvist”

NÖJE

Skådespelaren Kim Anderzons livsverk har slukats i en brand.

Bilder, anteckningar och rekvisita gick förlorade när hennes före detta sambos hus utanför Östersund brann ner natten till tisdag.

– Ingenting finns kvar. Det är förbannat tråkigt, säger exsambon Lars Naumburg.

Kim Anderzon dog i cancer i oktober 2014. Sedan dess har Laus Naumburg, som levde med den folkkära skådespelaren i 30 år, förvarat hennes arv i gårdshuset i Krokvåg utanför Östersund.

1 av 3 | Foto: Madelene Berndtsson

Natten till tisdag startade branden som slukade hela hennes livsverk. Lars Naumburg och hans sambo Madeleine Berndtsson skulle precis gå och lägga sig när strömmen gick. På väg till proppskåpet tittade Lars ut mot gårdshuset och upptäckte elden, vilket Länstidningen Östersund var först att rapportera.

– Vi upptäckte att det slocknade i trappen. Jag trodde att det var en propp som gått. När vi tittade ut att det slog stora eldslågor ut från gästhuset där alla Kims grejer förvarades, säger Lars Naumburg som numera bor i byn Krokvåg i Jämtland, mellan Östersund och Hammarstrand.

Han larmade räddningstjänsten, men det var för sent. Huset och dess innehåll gick inte att rädda.

1 av 2
Kim Anderzon.

”Känner sorg”

Bilder, dagboksanteckningar, brev, filmer och peruker låg nerpackade i gårdshuset och det fanns planer på att ställa ut delar av arvet på Teatermuseet i Stockholm. Nu blir det inte så.

– Madeleine hade precis sorterat allting och vi skulle skänka det till Teatermuseet. Det fanns många intressanta saker, och även många privata bilder så det är väldigt tragiskt att allting brann upp. Huset ligger väldigt nära grannens lada och hans boningshus så det var tur att ingenting annat fattade eld, säger Lars Naumburg som har bott i Östersund sedan sommaren 2015.

Elfläktar kan ha startat branden

Vad som orsakade branden är inte känt, men Lars Naumburg misstänker att ett par eldrivna fläktar kan ligga bakom tragedin.

– Vi hade haft en vattenskada i huset och rörfirman ställde därför in elfläktar som hade stått på i tre veckor. De blev nog för varma och stod dessutom lite vårdslöst intill en pelletsförvaring.

Kim Anderzon började sin karriär på Pistolteatern i Stockholm och blev under åren blev hon välkänd och älskad för sina många komediroller, bland annat som Siv Åman i Sällskapsresan-filmerna. Hon blev 71 år.

”En hemsk tid”

När Kim Anderzon gick bort tvingades Lars sälja deras gemensamma hus i Vallentuna utanför Stockholm.
– Jag hade vårdat henne det sista året och hade en dålig inkomst, så banken ville inte att jag skulle överta lånen, säger Lars.

– Jag tvingades även att sälja alla hästarna, det var en hemsk tid.
2015 kom han till Östersund i samband med en utställning som Storsjöyran ville ha en utställning om Kim Anderzon.
– Sen blev jag kvar och så träffade jag Madeleine som har fått mig på fötter igen, säger Lars.
– Så det är tråkigt att det här med branden händer nu.

Här är de svenska stjärnorna som lämnade oss 2017 01:06
ARTIKELN HANDLAR OM