Lasse Hallström gjorde ABBA världsberömda

NÖJE

ABBA hade inte tid att åka till Australien. Ingen av deras singlar hade lyckats där.

De skickade en kassett med fyra videor som Australiens tv visade 1975.

ABBA fick ett gigantiskt genombrott.

Lasse Hallström gav ABBA ett ansikte. För inga pengar alls. Nåja, 50 000 kronor kostade alla fyra promo-klippen, som videofilmerna kallades då.

Nu finns hela gruppens videohistoria samlad på en dvd. Mycket rolig att se. Från de tidiga bilderna när Hallström fick använda sin fantasi i stället för pengar. Det är många närbilder på Benny Anderssons fingrar på tangenterna, och de klassiska profilerna där Frida och Agnetha tittar åt varsitt väderstreck i "Mamma mia".

I senare filmer finns lite mer pengar och då berättas små historier. Som när Agnetha Fältskog tapetserar och flyttar in i Lasse Hallströms lägenhet i "One of us". Skivan hon sorterar in är The Bands "Music from Big Pink".

Vid den tiden, kring 1980, ser det ut som om Agnetha Fältskog lagt alla miljoner hon tjänat på ögonskugga. Medan Fridas frisyr liknar en eldröd Davy Crockett-mössa.

Kläderna och utseendet var en märklig bit av

ABBA:s image.

I de 30 videofilmerna finns ett underbart urval av fantastiska kostymer. Det är inte alltid kläderna som lyfter de fyras naturliga skönhet. Hmmmm. Men det var ju fler än australiensarna som blev tokiga i gruppen ändå.

Ofta är det helt enkelt ABBA som spelar och sjunger. I "Gimme gimme gimme" får man för ovanlighetens skull se bandet jobba i studion.

Carl-Magnus Palm berättar hur de fyra filmerna "Mamma mia", "I do I do I do I do I do", "SOS" och "Bang-a-boomerang" knockade Australien i boken "Bright lights, dark shadows" (finns inte på svenska).

Han har också skrivit den innehållsrika texten till dvd-häftet.

De första filmerna är "Waterloo" och "Ring ring" från 1974. De sista är "The day before you came" och "Under attack", gjorda av Kjell Sundvall och Kjell-Åke Andersson 1982.

30 rockvideor plus fem bonusfilmer finns på dvd:n. Det här är ABBA som de såg ut och lät när febern var som hetast. Frysta ögonblick av scenhistorien. I spännande sparkdräkter.

ABBA slutade. Sångerna fick ett eget liv.

Musikalen "Mamma mia" understryker att ABBA:s låtar klarar sig ändå. Utan gruppens speciella sound, utan deras ansikten och röster, utan imagen. Utan video.

B & B:s sånger har sitt eget liv. Måste kännas lite konstigt för A & A.

Orsaker till extas

Jens Peterson [email protected]

ARTIKELN HANDLAR OM