Satanister saboterade Carolas tv-show

Schlagerdrottningen är tillbaka på tronen.

I en stor intervju berättar Carola Häggkvist om programledarjobbet, ikon-statusen, satanistattacken, diskningen och 20-årsjubileet.

- Jag har nog varit med om allt i Melodifestivalen – förutom att komma sist, säger hon.

S veriges Television har bett Carola att hålla låg profil i årets Melodifestival.

Jo, tjena!

Carola ÄR Melodifestivalen för miljoner svenskar.

Och hon är en ikon för majoriteten av årets tävlande.

Nära sju miljoner tittare såg när Carola vann Melodifestivalen med "Främling" 1983. Sex miljoner såg henne komma tvåa 1990 och lika många sveptes med i stormvinden vid segern 1991.

- SVT är väl lite rädda att jag ska ta fokus från de tävlande, säger Carola.

Hon har förmodligen rätt.

SVT har förmodligen också rätt.

För hur kända de tävlande än är i årets tävling finns det bara en schlagerdrottning.

- Min enda avsikt är att hylla Melodifestivalen som fenomen och lyfta fram de tävlande artisterna. Och ge publiken ett specialskrivet hit-medley med mina schlagerlåtar. Jag ser inget behov av någon kupp, säger Carola.

Hon har två vinster i Melodifestivalen och en seger i schlager-EM.

Och den 22 februari leder hon direktsändningen från den andra deltävlingen i Göteborg.

Dessutom har Carola hunnit med att diskas i årets tävling.

- Ja, nu har jag nog varit med om allt i de här sammanhangen - förutom att komma sist, säger hon och skrattar.

Carolas låt "Autumn leaf" föll på en klassisk schlagerregel. Den som sjunger på den inspelning som skickas in till tävlingsjuryn måste också vara tillgänglig för tävlingen.

Carola sjöng - men ville inte tävla igen.

- Jag känner att jag redan vunnit två gånger och har inte så mycket att hämta och bevisa, vare sig för mig själv eller någon annan.

- Men tävlingsnerverna kittlade i blodet på mig. Jag var öppen för tanken att tävla ett tag även om det inte alls var min avsikt när vi skickade in låten. Visst hade det varit roligt att komma med som textförfattare just i år, men vi hittade tyvärr aldrig en tillgänglig manlig sångare som både vi och SVT tyckte gjorde låten rättvisa och därför diskades låten. Men den står för sig själv och jag kommer att sjunga in den på skiva i vår, säger Carola

Änglarösten, den gula dräkten, strålglansen i blicken och Bibeln.

Carolas genombrott med "Främling" 1983 är lika klassiskt som Stenmarks slalomsegrar och Björn Borgs kyssar på Wimbledon-bucklan.

Men få vet att Bert Karlsson först ville att Carola skulle tävla med schlagern "Gubben i lådan". Och att looken var en lycklig förening av säkra kort och ett olyckligt besök på frisersalongen.

- Jag hade haft den där gula In Wear-dräkten på baksidan av skivomslaget till "Främling" och det var den jag använde till sist. Och ett par bruna stövlar, jag hade aldrig haft så dyra stövlar, även om de inte kostar så mycket i dag. Det var små hål i dem också som jag minns att jag pluppade in guldglitter i hemma (skratt).

- Inför Melodifestivalen skulle jag gå till frissan och bli lite fin. Tyvärr blev det inte riktigt så. Jag hade ju långt hår innan, men så permanentade jag mig och så såg jag helt plötsligt fem år yngre ut. Jag såg inte alls så tuff ut som man ville vara som tonåring.

Frissen kunde fixas med sax.

Och segern bärgades med en unik röst och utstrålning. "Carola"-frisyren blev också legendarisk på kuppen.

Carola blev hela Sveriges 16-åring. Bibeln och den snälla uppsynen ledde till en image i helylle. Samtidigt skvallrades det om en annan sida av Carola som var både röjig och lite killtokig.

- Jag var både och. Jag är orädd av mig på så sätt att jag inte bryr mig så mycket vad folk säger. Jag är spontan, impulsiv och hittar på roliga grejor. Och ibland kan det tolkas som röjigt.

- Och är du 16 år är det inte så kul att stämplas som helylle. Så sedan släppte jag "Hunger" som var tuffare och mer utmanande. Men jag står för helyllestämpeln som någonting starkt och äkta. Och jag tar hellre det.

Klimatet var helt annorlunda när Carola tävlade med "Mitt i ett äventyr" 1990. Inför Melodifestivalen fokuserade all press på tungomålstalandet och engagemanget i Livets ord. Carola framställdes som en obskyr sektmedlem.

- Det var ren personförföljelse. Det kändes väldigt orättvist. Bara för att man är känd ger det inte någon rätten att äga en eller göra en till ett byte. Jag ville bara göra ett bra framträdande, säger hon.

Dessutom blev tv-bilden svart i Stockholmsområdet när Carola sjöng.

- För mig spelar det ingen roll om det var ett sabotage eller inte. Jag suckade mest och undrade om jurymedlemmarna sett framträdandet. Men på frågan om jag trodde att det var ett sabotage så är min tes att sannolikheten är väldigt liten att en sån här sak händer av en ren slump.

- Jag har träffat en före detta satanist, som blev omvänd, som berättade att han var med på det där. Han ville berätta vad som egentligen hade hänt. Det var en intressant historia. Men jag kände mig aldrig rädd.

Carola slutade ändå som tvåa.

Och året därpå fick hon den stora revanschen. Efter en nervpirrande poängräkning tog hon Sveriges tredje seger i schlager-EM med "Fångad av en stormvind".

Men de yngre tittarna minns nog mest Carolas kupp som presentatör i Melodifestivalen 2000. Den då nyseparerade stjärnan gjorde entré i en tröja med ordet "Ledig" på - och applåderna åskade.

Så nu undrar vi förstås vad som ska hända den här gången.

- Jag och Mark Levengood ska sitta ner och prata lite grann. Grundidén är att göra ett så festligt och värdigt framträdande som möjligt. Det finns inte någon anledning till en "kupp".

I år firar Carola 20-årsjubileum som artist med stor jubileumsbox och show.

Ett bokslut mitt i ett äventyr som fortsätter.

- Jag känner mig trygg i min roll som artist men jag vill ge mig lite mer tid att leva som privatperson. Jag har jobbat väldigt mycket och jag tänker börja sålla mer och mer, bara göra det mest nödvändiga och det viktigaste.

- Rent kreativt mår jag bra av låtskrivandet och känner att jag - om jag orkar - har den bästa tiden framför mig. Om jag är vis och försöker jobba med rätt människor tror jag att jag kan ha 20 väldigt bra år framför mig.

Dan Panas

Publisert: