NRK pudlar – slutar inte spela Michael Jacksons låtar

Tog beslutet i samband med visningen av ”Leaving Neverland”

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

NRK:s beslut om att stoppa Michael Jacksons låtar från deras radiokanaler har fått hård kritik.

Nu pudlar kanalen.

– Beslutet var baserat på goda intentioner, men i efterhand har jag kunnat se att det blev fel, säger NRK-chefen Thor Gjermund Eriksen i ett pressmeddelande.

Under gårdagen meddelade Norges public service-radio NRK att man plockar bort artisten Michael Jacksons låtar från sina radiokanaler. Beslutet togs i samband med sändning av den uppmärksammade och kontroversiella HBO-dokumentären ”Leaving Neverland”, där Wade Robson och James Safechuck anklagar artisten för sexuella övergrepp.

– Vi har kunnat se att det utlöser en hel del känslor hos dem som har sett filmen. Vi som spelar musik i massmedia ska vara lyhörda och inte hjälpa till att utlösa negativa känslor genom att spela hans musik, sa Knut Henrik Ytre-Arne, musikchef på NRK, till VG.

Men negativa känslor är precis vad beslutet har utlöst. Bland annat har den norske musikjournalisten Egon Holstad riktat hård kritik mot kanalen och sagt att kanalen tar ”moralisk ställning”.

Michael Jackson.
Foto: Michael A. Mariant / TT
Michael Jackson.

NRK pudlar

Nu väljer NRK att ta till sig av kritiken.

– Beslutet var baserat på goda intentioner, men i efterhand har jag kunnat se att det blev fel, säger NRK:s chefredaktör Thor Gjermund Eriksen i ett pressmeddelande.

Han säger vidare att det tidigare beslutet antydde att NRK tar ställning i frågan, något som man inte gör, och att det aldrig rörde sig om en bojkott av artisten.

– Musiken togs ur sändning i de kanaler som regelbundet spelar Michael Jackson så att musiken inte skulle dyka upp utan förvarning. I efterhand ser vi dock att publiken och pressen har tolkat det som en bojkott. Det är därför viktigt att vi gör om det här beslutet.

Dokumentärfilmen ”Leaving Neverland” sänds i två delar, 12 och 14 mars, i SVT.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN