’Harry Potter’ skapar kärleksmagi på bio

NÖJE

Tänk att det ska behövas en trollkarl.

Tänk att det kanske blir Harry Potter som blåser nytt liv i en lite bortglömd genre, den romantiska komedin.

Den amerikanska filmbranschen kallar årets sommar för en katastrof. Intäkterna har sjunkit med nästan 20 procent.

Branschtidningen Varietys skribent Ramin Setoodeh hävdar mycket klokt att Hollywood har gjort ett riktigt stort misstag jämfört med förr om åren. Då kontrade man serietidningsäventyren med romantiska komedier till den kvinnliga publiken.

Roliga filmer om hjärta och smärta, gärna med en kvinna som söker den stora kärleken i huvudrollen.

Den mångfalden finns inte längre när Julia Roberts, Sandra Bullock, Renée Zellweger och Cameron Diaz blivit medelålders och inte längre vill (eller får?) spela kärlekskranka hjältinnor. Yngre stjärnor som Rachel McAdams, Katherine Heigl och Kate Hudson har aldrig erövrat publikens hjärtan i samma höga grad. Och en av dem som skapade genren – Richard Curtis, mannen bakom ”Fyra bröllop och en begravning” och ”Notting Hill” – har nu pensionerat sig, besviken över att senaste filmen ”About time” brakfloppade.

En av de få som normalt håller den romantiska komedifanan högt, Judd Apatow, har inget nytt på gång förrän nästa år. Årets hittills enda film i genren, ”Sex tape”, floppade.

Dags för Harry Potter att svinga sitt trollspö.

Såg häromdagen ”What if” med Daniel Radcliffe och Zoe Kazan. En ganska så ljuvlig romantisk komedi, lite grann i samma anda som klassikern ”När Harry träffade Sally …” (1989).

Två människor möts, blir vänner, bara vänner. En av dem har redan ett förhållande. Den andra börjar få mer än vänskapliga känslor – och härliga och roliga förvecklingar väntar.

Filmen har USA-premiär i dag och Sverige-premiär 22 augusti. Får förhoppningsvis Hollywood att vakna upp och inse att inte alla nödvändigtvis vill se superhjältar på bioduken …

ARTIKELN HANDLAR OM