Vill göra supershow – nu attackeras SVT

Publicerad 2013-05-11

Christer Björkman kritiseras: ”Jag blir sårad”

Regeländringen skulle förvandla Eurovision till en supershow.

Men i går ifrågasattes SVT:s trovärdighet – Christer Björkman överöstes av kritik från utländsk press.

– Jag blir sårad, säger han.

Nöjesbladet har tidigare skrivit om den stora regeländringen. Att SVT i år fått igenom att de bestämmer startordningen för alla tävlande.

Tidigare år har startordningen lottats.

– Det är hopplöst att få fem ballader i rad. Med regeländringen kommer det att bli ett mycket bättre program, säger Christer Björkman.

Men i går pressades han av flera utländska journalister som ifrågasatte SVT:s trovärdighet.

Szymon Stellamszyk på polska Radionewsletter.pl ställde Björkman och Eurovisions högsta chef Jon Ola Sand mot väggen under presskonferensen:

– Ni har ett stort ansvar när ni bestämmer startordningen i finalen när ni vet röstningsresultatet efter semifinalerna, sa han.

Journalister från flera andra länder stämde in i kritiken.

”Många är oroliga”

Jon Ola Sand försvarade sig med att det bara är han och telefonröstningsbolaget Digame som får se röstningsresultaten.

Efter presskonferensen utvecklade Szymon Stellamszyk sitt resonemang:

– Det pratas om det här bland delegationerna och det är många som är oroliga. Bland fans och journalister också. Är det rättvist eller inte att några få kan bestämma över turen? Man vet ju att de sista startnumren är mer framgångsrika än de tidiga. Förut lottades resultatet och det var rättvist, säger han till Nöjesbladet.

Christer Björkman förvånas över kritiken.

– Jag blir sårad över frågorna med startordningen, det där är så märkligt. Jag vet inte resultatet, jag har ingen aning. För mig är det en konstart att sätta ihop ett program på ett sätt som gör att varje låt får bäst chans att skina och att programmet blir bättre. För mig är det inte viktigt vem som vinner utan att göra ett bra program. Vad är det de inte förstår? säger han.

Ska förhindra jäv

Helt fria händer har dock inte SVT.

Vilka länder som hamnar i vilken semifinal lottas och så även i vilken halva av finalen man ska tävla. Även Robin Stjernbergs startnummer lottas för att undvika jävsituationer.

– Sveriges startnummer måste vi givetvis lotta. Men fans är alltid livrädda för förändring, men den här så så klart för showens bästa. Man kommer att uppleva showen mycket bättre, och inte lika lång. Om man inte förstår det är man inget riktigt fan, säger han.

ANNONS