Nöje

Kändisarnas liv kapas på nätet

Av: 

Joanna Wahlsten

Zandra Lundberg

NÖJE

Polisen: Därför drabbas de oftare av att tjuvar stjäl deras identiteter

Daniel Breitholtz stal Per Morbergs identitet på Twitter.

Det hade kunnat få honom polisanmäld.

– Det kan bli diverse olika brott, säger Anders Ahlqvist på polisen.

”Hur många typer av svamp kan man nämna på 140 tecken? Jag har betydligt fler i en enkel omelett.”

Så löd en tweet från tv-kocken Per Morberg, 51. Kontot skapades i januari i år och fick snabbt tusentals följare.

Problemet var bara att betraktelserna ur den sörmländska idyllen var fejkade.

Per Morberg var inte Per Morberg.

Morberg är långt ifrån ensam av de kändisar som fått sin identitet stulen, kapad eller hackad på nätet. Kalle Moraeus, Lasse Åberg och Alexander Bard är andra personer som vars namn använts av andra än dem själva i de sociala medierna. En del har utsatts för rena bus – men det är också en företeelse som, om den går för långt, kan hamna på polisens bord.

Ingen slump

Hos polisen brukar det kallas identitetsstöld, men det finns ingen självständig brottrubricering för nätkapningar i dag.

– Man får titta på vad effekten av identitetsstölden blir. Det kan bli diverse olika brott: förtal eller sexuellt ofredande till exempel, säger Anders Ahlqvist, biträdande chef för it-brott på rikskrim.

Det är ingen slump att många kändisar blir kapade på nätet. Anders Ahlqvist förklarar att ju mer info man ger ut om sig själv – desto större är risken att få sin identitet stulen.

– Generellt kan man säga så, att ju mer det finns publicerat av och om en person, desto lättare blir det för någon annan att apa efter personen i fråga.

”En skoj grej”

I Per Morbergs fall dröjde det inte länge förrän mannen bakom de falska twitterkontona gav sig till känna.

– Det började när jag och min kompis David satt och funderade på vem vi saknade på Twitter, säger tidigare ”Idol”-jurymedlemmen Daniel Breitholtz.

– Och vi tänkte som en liten homage till Per Morberg att vi skulle börja twittra i hans namn. Mest som en skoj grej. Men bara på två dagar så hade Per Morberg typ tusen followers – och då tänkte vi bara: vad tusan har vi ställt till med?

Breitholtz hade hoppats på att tv-kocken skulle överta kontot – men det slutade i stället med att den falske Per Morberg togs bort från Twitter.

ANNONS

Glöm inte mors dag på söndag – beställ idag för leverans i tid!

Extern länk från Interflora

Beställ nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje