Stjärnan: ”Hon tjänade 50 gånger mer än jag”

Joel Edgerton om Hollywoods omvända löneskandal

1 av 3 | Foto: Thibault Camus / AP TT NYHETSBYR N
Jennifer Lawrence.
NÖJE

LONDON

För tre år sedan slog Jennifer Lawrence ett slag för lika löner i Hollywood.

I hennes senaste drama, ”Red sparrow”, är rollerna ombytta.

– Hon tjänade säkert 50 gånger mer än jag, säger hennes motspelare, Joel Edgerton.

Den 43-årige australiensaren som i fjol Golden Globe-nominerades för ”Loving” uppger när Nöjesbladet träffar honom i London att ämnet trots allt inte är glasklart – oavsett vem det handlar om.

– Betyder det här att filmbolagen ska hänga lönelistorna i skyltfönstren när de förhandlar med skådisar?

– Jag vet av egen erfarenhet att Hollywoodagenter tenderar att bli spioner för att få fram vem som tjänar vad, för att de ska kunna få bäst betalt för sina klienter.

Med ”Red sparrow”, där han spelar en amerikansk spion som försöker värva en rysk spion (Lawrence), tycker han att en viss löneskillnad är logisk.

Kortkort klänning

– Jennifer är helt central för historien och gör antagligen mer PR än någon annan. Får inte hon lika mycket betalt som en manlig stjärna vore det något allvarligt fel.

Han kommenterar också det omtvistade PR-framträdande som han, Lawrence, Jeremy Irons, Matthias Schoenaerts och regissören Francis Lawrence gjorde i den brittiska huvudstaden på tisdagen.

På bilden som togs utomhus i minusgrader bar männen tjocka kläder och överrockar medan Lawrence poserade i urringad, kortkort klänning.

– Jag tror ärligt talat inte att Jen kollar vädret när hon vaknar. Jag tror bara att hon tyckte att hon såg vacker ut i klänningen.

Stod och frös

Debatten oroar honom.

– Om en skådespelerska inte kan vara talesperson för styrkan hos alla kvinnor på grund av att hon klär sig på ett visst sätt har vi ett problem. Jag tycker att alla har rätt att visa vad de har.

– Om jag var 15 år yngre hade jag burit ett par shorts den dagen (skratt).

Men det var inte bara Lawrence som drabbades av kontroverserna. Många undrade varför han inte räckte över rocken till sin kollega som uppenbarligen stod och frös.

– Jag var rädd att göra det eftersom det antagligen fanns någon designer någonstans som skulle avsky mig för att jag skymde klänningen.

Storm i vattenglas

– Generellt tycker jag det säger mycket att det finns en värld av partnerskap mellan skådespelerskor och designer. Det är samma sak med män, men man ser det inte lika mycket.  Jag tror att det beror på att vi inte ser lika glamourösa ut.

– Själv tyckte jag att hennes klänning var fin och det sa jag till henne innan framträdandet.

Han kallar hela uppståndelsen en storm i ett vattenglas.

– Jag är övertygad om att några skulle ha funnit en anledning att kritisera Jennifer om hon så bara hade burit jeans och en jacka.

Här är filmerna du inte får missa 2018 00:28
ARTIKELN HANDLAR OM