Legendarisk progg- trummis har avlidit

avOlof Svensson

Foto: Thomas Lundqvist/tgs.nu
Sigge Krantz, Reine Fiske, Jakob Sjöholm och Thomas Mera Gartz utgjorde det legendariska proggbandet Träd, gräs och stenar.

Thomas Mera Gartz - trummis i det legendariska proggbandet Träd, gräs och stenar är död.

Han dog i söndags efter att hastigt insjuknat under lördagen.

– Det kom som en fullständig chock, säger gitarristen Jakob Sjöholm.

Thomas Mera Gartz insjuknade hastigt i lördags. I söndags åkte han in till akuten med frossa och feber, ett par timmar senare var han död.

– De vet inte vad som har hänt. Hjärtat stannade, läkarna försökte återuppliva honom men han försvann bort. Förmodligen kan det vara någon form av infektion, säger Jakob Sjöholm.

Planerade inför ny skiva

Thomas Mera Gartz var med och grundade bandet Träd, gräs och stenar. Bandet räknas som ett av de största svenska proggbanden och bildades 1969. Då bestod de av Bo Anders Persson, Torbjörn Abelli, Arne Ericsson och Thomas Mera Gartz.

En av bandets mest spelade låtar är en cover på Rolling Stones låt Satisfaction, som ofta framfördes i en 20-minutersversion. Låten finns även med på bandets första skiva "Träd gräs och stenar".

I början av 2000-talet växte bandets popularitet och de turnerade i Europa, Ryssland, USA och Japan. 

Under året har de bytt medlemmar, upplöst och återförenats flera gånger. Så sent som för en månad sedan stod de på scen i Malmö.

– Jag och Thomas hade precis börjat jobba med en ny skiva. Jag pratade med honom i lördags förmiddag och då var han precis som vanligt. Det här var fullständigt oväntad, säger Jakob Sjöholm.

"Nu måste vi hålla ihop"

2010 avled basisten Torbjörn Abelli och ersattes av Sigge Krantz. Bandet tog också in en ny gitarrist, Reine Fiske, känd från bandet Dungen.

– Det var roligare än någonsin att spela. Vi hade precis kommit över Torbjörns död, just nu känns det väldigt tungt, säger Jakob Sjöholm.

Träd, gräs och stenar har flera konserter inbokade i sommar, men just nu vet de inte om de blir av.

– Vi orkar inte tänka på det just nu. Nu måste vi hålla ihop så att vi klarar av det här. Jag hoppas vi kan fortsätta på något sätt, säger Jakob Sjöholm.

Thomas Mera Gartz blev 68 år.