Nöje

Tvångsflyttades när Baku rustade för fest

Av: 

Helena Trus

NÖJE

Hundratals hem har utplånats för att bygga jättearena inför Eurovision

De vägrade in i det sista.

Azeriska Aytan, 37, och ­Tatyana, 68, bodde kvar tills ­dagen deras hem jämnades med ­marken.

– Det är ett krig mot regeringen som vi förlorade, säger Tatyana.

På Tatyanas runda matbord finns apelsiner, några äpplen och vita näsdukar.

Den ännu omöblerade tvårumslägenheten ligger tjugo ­minuters bilfärd från den nypolerade strandpromenaden som ­leder ­invasionen av Eurovision-besökare till National Flag Square, ­intill den nybyggda miljardarenan Crystal Hall.

Där, vid den gigantiska flaggan, fanns för bara ett halvår ­sedan ett populärt bostadsområde med ­utsikt över Kaspiska havet. Det var en gång grannarna ­Aytans och Tatyanas hem.

Utplånade hus

I dag är trevåningshuset ett av många i Baku som har jämnats med marken.

– Vi bodde fortfarande i huset­ när de började riva taket på den översta våningen. Vi levde i ­ruiner och var rädda att huset skulle ­kollapsa. Sedan stängde myndigheterna medvetet av vatten, el, gas och telefonlinjen för att få bort oss. När det började snöa och läcka in vatten insåg vi att vi inte kunde bo kvar, säger Aytan som flyttade i november 2011 tillsammans med nioåriga dottern Azamat.

Bryter mot lagen

Sedan 2008 har Baku genomgått en helrenovering – i det rika oljelandets huvudstad har lyxiga ­boenden, vackra parker, vägar och shoppingcentrum byggts.

Konsekvenserna är att myndigheterna olagligen vräkt hundra­tals familjer, förstört hundratals hem och överträtt lagar och mänskliga rättigheter.

Att tvinga någon att flytta är förbjudet enligt azerbajdzjansk och internationell lag. Kvinnorna som Aftonbladet träffar är två av många invånare som mot en låg ersättning, som inte alls matchar marknadspriserna, tvångsflyttades.

Tvingades lämna sitt hem

Nu bor Tatyana i en ny tvårummare, en bra bit från lägenheten vid havet hon bott i hela sitt liv.

– Om jag hade fått en rimlig kompensation hade det känts bättre, säger Tatyana, som var tvungen att ta banklån för att ha råd med sin nya lägenhet, och torkar tårarna med näsduken.

Det är nu sex månader sedan de tvångsflyttades. Tatyana visar oss runt i sin nya lägenhet och pekar på möglet som klättrar från golv till tak i sovrummet och vardagsrummet .

Båda kvinnorna har gjort flera anmälningar och skickat klagomål till presidentens fru Mehriban Alijeva och borgmästaren i Baku, Hajibala Abutalybovi – som båda ska ha svarat: ”Vi har inte med det att göra.”

”Ingen vill ta ansvar”

Kvinnorna vill inte att vi skriver deras efternamn, eftersom de är rädda för repressalier från myndigheterna.

– Ingen vill ta ansvar för vad som händer. De borde inte syssla med psykisk och fysisk terror, säger Tatyana.

Aytan fortsätter:

– Vi vill ju att det ska se fint ut för alla er som kommer hit och vi skyller inte på Eurovision. Jag tror att de skulle ha rivit husen ändå så småningom. Vi är på ett sätt glada att vi får visa upp vårt land, men inte på bekostnad av allt det vi fått gå igenom, säger Aytan.

I kväll är de tre av de över hundra miljoner européer som ska följa Eurovision-finalen.

Deras favoriter är de ryska ­babusjkorna. Och Aytans dotter Azamat säger lite drömskt:

– Jag vill bli sångerska, och kanske till och med tävla i Eurovison när jag blir stor.

Husen har ersätts med lyxboenden

 Jättearenan Baku Crystal Hall började byggas och stod klar så sent som den 16 april 2012.

Sedan 2008 har Baku ­genomgått en helrenovering. Ett arbete kickades i gång på riktigt inför Eurovision. Tvångsflyttningar som skett i samband med bygget av Crystal Hall har skett på fler platser i Baku och övriga ­landet. Husen ersätts med nya lyxboenden, vägar, shoppingcentrum och parker.

 Husrivningarna på National Flag Square vid arenan påbörjades sent i maj 2011, de sista ­husen revs i slutet av 2011. Hundratals familjer tvingades flytta på grund av Eurovision-­förberedelserna.

 Enligt den icke statliga organisationen Public Association for Assistance to Free Economy (PAAFE) har förberedelserna ­inför Eurovision kostat över 800 miljoner dollar.

ANNONS

Hitta ett kreditkort eller betalkort som passar dig och dina behov! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert: