Gotland vs Öland

NÖJE

Gotland

Stämning

Om Sveriges sommarstäder skulle få sommarlov så skulle de åka till Visby. Gotland är helt enkelt överlägset, så nära Rivieran en svenne kan komma. Det osar fest, glädje och sommar på en ö så vacker att hälften förslog.

Barer

After beach är precis som after ski ett fylleslag utan vare sig snits eller elegans, men sjukt kul så länge man inte själv är nykter. Snäck, Hamnplan 5 och Kallbadhuset är tre ställen för dem med licens att supa sig fulla på dagtid. Bästa baren i Visby är annars Sober, som är bakfickan till fiket Vinäger. Över huvud taget ser det bra ut på barfronten.

Klubbar

När det kommer till festande är Visby förmodligen det värsta partytillhållet i Norden. (Läkarna slår ju år efter år larm om klamydiaepidemi på Gotland under sommarmånaderna.) Trendiga Gutekällaren har med sina elva barer rollen av Sturecompagniet 2. Munkkällaren bredvid är ett alternativ. Burmeister med sin trädgård och VIP-hylla bjuder nog bästa drag. Hamnplats 5 är på stark frammarsch med klubben Sommarnatt 2002. Men begränsa dig inte till ett ställe, de flesta springer från hak till hak i rädsla för att missa nåt.

Mat

Visby är faktiskt den stad som har flest restauranger per invånare i Sverige. Och det bjuds förutom det gamla vanliga på gotländska delikatesser som kajpsoppa, saffranspannkaka med salmbär och en och annan lammskalle. Wallers är en av öns absolut bästa restauranger och fiket framför andra är dyra, men bra, Vinäger. Man kan äta tills man spricker om det är det man vill, men det är inte maten som spelar huvudrollen på Gotland. Det slutar ändå oftast med att folk, fulla som kastruller, trycker i sig en kebab frampå småtimmarna.

Bad

Gotland är ett Mallorca i svenska farvatten och stränderna håller överlag hög kvalité. Några av de bästa är är Suderstrand på Fårö, Ljugarn och Ihreviken. Men mest av allt gillar folk helt klart Tofta Strand.

Missa inte

Bästa säsongen är vecka 28 till och med vecka 30. Kommer du senare så pricka in Medeltidsveckan 4–11 augusti. Vuxna människor klär ut sig och leker 1300-tal. Veckan är översvämmad med folk och allmänt hysterisk och fylls med skådespel, musik, tornerspel, marknader och parader. Småtöntigt kan tyckas, men se det som en enda stor temafest, slå dig i slang med en skön narr, smörj kråset och låt dig väl smaka av all mjöd som bjuds.

Total poäng: 25

Vivi Anderssons bästa sommarminne från Gotland:

Fler artiklar om stadskampen

Kommentar

Östersund vs Piteå

Nästa vecka i Stadskampen

Karolina Fjällborg