Han släpper fram nya okända sidor

NÖJE

Så har du aldrig hört Peter Danielson förut.

Schytts begåvade sångare solodebuterar den 28 januari med albumet "Jealous kind" (Boxplay/Edel).

Titelspåret är nyss släppt på singel.

Visst finns det anledning att damma av den gamla klyscha som inleder den här krönikan när det handlar om Peter Danielsons soloutflykt. Jag skrev om den i en spalt redan i somras. Plattan låg i princip inspelad och klar, men utgivningen har dragit ut på tiden. Tills nu.

Som sångare i Schytts har den gode Danielson länge varit ett stort namn, både som vokalist och kompositör. Solodebuten är nånting helt annat. Här rör han sig i terräng ganska långt från dansbanorna, i samma salonger som Tom Petty, Roy Orbison, Elvis och ELO. "Jealous kind" låter som nånting Travelling Wilburys hade kunnat spela in.

Jag har hela tiden tyckt att Peter Danielsons soloprojekt låtit högintressant. Det är hög tid att hans nya, okända sidor släpps fram.

Hedez är Svensktoppsaktuella med senaste singeln "Släpper inte taget" (Heaster), en fartfylld dansgolvsrökare skriven av Kent Mattsson och Mia Larsson. Det är en okej, rak treminutare, men inte mer. Att samma låt röstades fram som årets bästa av lyssnare till radions "I afton dans" är märkligt med tanke på att 2001 bjöd på så mycket annan, bättre dansmusik.

Claes Lövgrens skrev jag om förra veckan. Bandet har två låtar med på samlingen "DansMix 21"(TMC/Riverside), Thore Skogmans specialskrivna "Rosor från himlen" och hurtiga "Mot okänt mål", skriven av Hans Rytterström och Keith Almgren.

Rytterström är smått legendarisk i min bok och given på en topplista över de bästa schlagerkompositörerna med låtar som "Klappar ditt hjärta bara för mig" ( Stefan Borsch) och "Älskar, älskar inte" ( Streaplers) på meritlistan.

Både "Rosor från himlen" och "Mot okänt mål" finns på singeln "Claes Lövgrens" (Skåneton), tillsammans med en tredje låt, "Jag var för evigt din", skriven av Tommy Eriksson och Claes-Göran Bjerding, båda för övrigt aktuella med Grönwalls-Camillas bidrag i schlager-SM. "Jag var för evigt din" är en mjuk ballad med känsla av storband och 40-talsschlager. Finstämt blås ramar in. Hörvärt.

Nick Borgen talar ut om familjen och karriären i en intervju av Thomas Deutgen i senaste numret av Får Jag Lov. I vår kommer en jubileums-dvd och nytt album med tioårsfirande Nick Borgens orkester. Dessutom fyllde mannen 50 den 5 januari.

Schlager-SM-bataljen börjar på lördag. Och Candela släpper comebackplattan "Blå vind" (Frituna) på måndag. Dansbandsåret 2002 kan börja.

Michael Nystås