Skådespelaren Ingvar Kjellson död

avRebecca Haimi, Sofia Roström Andersson

NÖJE

”Vi trodde att han skulle komma hem till jul”

1 av 6

Ingvar Kjellson är död.

Den folkkäre skådespelaren somnade in i torsdags, 91 år gammal.

– Han är en av våra stora ikoner, säger kollegan Börje Ahlstedt till Aftonbladet.

Skådespelaren Ingvar Kjellson föddes 1923 och kom in vid Dramatens elevskola 1946.

Han var en av Sveriges mest meriterade skådespelare och har gjort över 140 roller på Dramaten dit han länge var knuten. Han var också verksam vid stadsteatrarna i Stockholm och Göteborg.

Somnade in i torsdags

I torsdags avled han på Danderyds sjukhus efter en kort tids sjukdom, 91 år gammal.

– Det var bara väldigt kort, han hade lunginflammation som han fick antibiotika mot. Vi trodde att han skulle komma hem här till jul, säger sonen Jan Kjellson.

Han berättar att hans pappa somnade in vid lunchtid på torsdagen.

– Han satt och tittade på tv och somnade in bara. Det var ganska odramatiskt, men vi var lite oförberedda även om han var gammal, säger Jan Kjellson.

”Blir helt skakad”

Ingvar Kjellson lämnar, förutom barnen Jan och Annika, också efter sig hustrun tillika skådespelarkollegan Meta Velander, 90.

– Värst är det för mamma, de har varit ett par i 70 år. Vi firade deras 65-åriga bröllopsdag i somras. Det är klart att det är jobbigt, men vi är en familj med starka band, så vi är tillsammans i det här nu, säger Jan Kjellson.

Marie-Louise Ekman, chef vid Dramaten, blir ledsen över beskedet.

– Jag blir helt skakad av att få reda på att han har gått bort. Jag är ordlös just nu, säger hon.

Förutom rollerna på scenen medverkade Ingvar Kjellson också i en rad filmer och tv-serier, som ”Swing it, fröken”, ”Raskenstam”, ”Den ofrivillige golfaren” och ”Hedebyborna”.

I Jan Troells film ”Dom över död man” från 2012 spelade han mot bland andra Pernilla August och Björn Granath.

”En av våra stora ikoner”

Björn Granath säger till Aftonbladet att han och Ingvar Kjellson också spelade mycket tillsammans på Dramaten.

– Han kommer att vara otroligt saknad. Han var verkligen en professionell förebild. Han var oerhört koncentrerad, disciplinerad och närvarande.

– Han spelade ända till slutet kan man säga. Vi firade hans 90-årsdag förra året.

Även skådespelaren Börje Ahlstedt har genom åren spelat med Ingvar Kjellson på Dramaten. 

– Han är en av våra stora ikoner, med en kolossal bredd. Han var både komiker och dramatiker. Man kände sig som en lilleman bredvid honom, säger han.

Börje Ahlstedt berättar att Ingvar Kjellson var som ”en maskin” när det gällde att läsa in texter.

– Han kunde sitta ett par minuter och läsa in en A4-sida. En enastående talang i mitt yrke, säger han och fortsätter:

– Han var intellektuell och verbal i tystnad. Han höll sig med en slags egen respekt, han släppte inte många in på livet. Nu finns han bland änglar.

”Funnits där i hela mitt liv”

Skådespelaren Marie Göranzon minns Ingvar Kjellson som en klassisk förebild och en av de sista giganterna inom svensk teater.

– Han var på teatern när jag kom till elevskolan. Han har funnits där i hela mitt liv. Vi jobbade en del ihop, och han var otroligt lojal. Mot ensemblen och teatern. Han var en av de riktigt stora som kunde kosta på sig att göra mindre roller. Han var ett föredöme ur den synpunkten, säger hon.

Marie Göranzon kände Ingvar Kjellson som en medlem i teaterfamiljen, och på det sättet en väldigt nära släkting.

– Han arbetade in i det sista. Det är en av de sista giganterna som gick iväg här nu. Det är inte många kvar. Det är jobbigt för hans familj och man känner en stor tomhet, för att det gick så fort, säger hon.

”Stor ära att jobba med honom”

Sällskapsresans skapare Lasse Åberg regisserade Ingvar Kjellson i ”Den ofrivillige golfaren” och i serien ”Familjen Kruse”.

– Då var han knappt 50, men sedan gjorde han ju rollen i golfaren. Han var perfekt i den. Jag har väldig respekt för de här superstjärnorna. Det känns lite märkligt att regissera sådana legender. Han var en mycket sansad humorist. Inget överspel och väldigt speciell. Det var en stor ära att jobba med honom tycker jag, säger Åberg.