Så bra var Härenstams återkomst med showen

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Stjärntät nypremiär för showen ”Morsning och goodbye”

1 av 2 | Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Härenstam.

Ett par inställda nypremiärer. En sjukdom som kom tillbaka.

När Magnus Härenstam nu äntligen åter står på en scen, har han vässat sin show om åldrandet och cancer ytterligare ett snäpp.

Han var tidigt ute med stå upp-shower och monologer och gjorde en bejublad come back våren 2012 i Göteborg. Igenkänningsfaktorn hos den äldre publiken var hundraprocentig, när Härenstam träffsäkert skämtade om bekymren kring att åldras. Om allt från hur synen försämras till hur sexdriften förändras.

Föreställningen hade också en mörk klangbotten, då det skojades väldigt närgånget om prostatacancer, något som komikern själv hade drabbats av, men nu var friskförklarad från.

”Om Härenstam vill och orkar, lär det finnas en skrattvillig publik åt detta i åratal”, skrev jag.

Det blev inte så. Cancern kom tillbaka, på andra ställen. Bästa polaren Brasse Brännström gick plötsligt och oväntat bort, 69 år gammal. Nu handlade det om att bli frisk. Att komma tillbaka till livet. Ett par inställda stockholmspremiärer var liksom inte så viktigt i sammanhanget.

Men många har längtat. I går satt kungen, drottningen, ABBA-Björn, gamle radarpartnern Lasse Hallström och minst halva kändis-Stockholm därtill i salongen.

Och som vi skrattade. Showen har vässats, Härenstams tajming är suverän, han har givetvis en del gratis också, för få är så älskade av publiken som han.

Lite har strukits, lite har kommit till. Hade nog väntat mig att han kanske skulle gräva lite djupare i eländet han drabbats av de tre senaste åren. Men det uteblev nästan helt, utom lite grann om hur olika cellgifter förändrar en. Många blir skalliga. Härenstams frisyr blev… något annat.

Det är möjligt att ett sådant avsnitt i showen hade känts malplacerat. Att det hade varit svårt att hitta rätt balans mellan humor och allvar. Kanske legat honom för nära. Vi vet inte hur Magnus Härenstam mår i dag.

Men vi vet att med denna show har han satt en ny standard. ”Morsning & goodbye” är humorns motsvarighet till Carin Mannheimers tv-serie ”Solbacken: Avd. E”. Mer träffsäkert än så, kan inte ålderdomen skildras.

Publicerad: