Mode

Så var Stockholms modevecka

NÖJE

Modeprofilerna om sina favoritvisningar och största överaskningarna från veckan

Ebba Von Sydow, Niklas Berglind, Emilia De Poret.
Ebba Von Sydow, Niklas Berglind, Emilia De Poret.

The you way fångade ett par riktiga modeexperter för att ta tempen på Stockholms modevecka.

Ebba Von Sydow, programledare, modeprofil

Hur har veckan varit?

– Det har varit mycket jobb för min del,  jag har bevakat för SVT och av det jag har sett så är det nästan så att jag längtar till hösten, trots att man egentligen inte alls gör det.

Vilken var din favoritvisning?

– Jag blev sugen på krämvitt efter Carin Wester och 70-talsmode efter Filippa K. Jag tror på bruna nyanser, rött och varma färger. Kanske också lite manchester till hösten.

Vad har vart det roligaste överaskningsmomentet?

– Jag hade faktiskt hoppats bli mer överraskad vad gäller modeller och det vi såg på catwalken och kanske att någon hade gått lite utanför mallen. Det var egentligen bara Diana Orving som gjorde det med modeller som inte ser ut precis som idealformen där. Det hade jag hoppats på, men så blev det inte i år heller.

Emilia De Poret, artist och modeprofil

Vilken var din favoritvisning?

– Jag tycker Dagmar var absolut fantastisk, deras starkaste kollektion hittills och jag tycker det var kul hur det sammanfaller med tioårsjubileet. Sen så var Back exceptionell i år. Det kändes som om man var i en annan stad helt enkelt - det var så konceptuellt. Hon jobbade mycket med klichérna om statussymbolen och hade vävt in det på ett så otroligt smart sätt. Men jag är jättenyfiken på Lamija också, jag tror att hon kan bli en av våra nya stora.

Vad har vart det roligaste överaskningsmomentet?

– Jag tycker faktiskt att Filippa K stod ut väldigt mycket, det var en jättefin visning. Det är ju alltid otroligt bra det de gör men det kändes som att det var kul att de plockat in en referens från 70-talet som en liten edge i det hela ifrån det snygga minimalistiskt rena som de alltid visar, och det var jättebra. Sen var musiken på Ann-Sofi Back kul rent showmässigt. Det var "My Heart Will Go On" som var fet sönderpitchad, så det var Celine Dion som sjöng vrålfalskt.

Niklas Berglind stylist, tv-profil

Vilken var din favoritvisning?

– Utan att på nåt sätt göra mig större än vad jag är... men eftersom jag stylade Fashion Talents måste jag ju säga att den var härlig. Men skämt åsido, jag tycker det är roligt att vi har en föryngring med några nya i branschen. Det tycker jag är viktigt och det är väldigt roligt att styla den typen av visningar. Framförallt också att det är mode från olika typer av segment, alltifrån couture till superkommersiellt.

Annars tycker jag det var väldigt, väldigt roligt att se Filippa K:s herrvisning, som jag verkligen gillade. Det var roligt att se deras sportinfluenser och leken med det monokroma. De leker också mycket mer med silhuetter nu. Kortare tröjor, längre kavajer, kortare byxor… jag tycker verkligen de har hittat hem igen. Sen tyckte jag att By Malina var jättefint. Det är modegrad men fortfarande kommersiellt och det är framförallt, upplever jag, för en kvinna som bor lite överallt, som jobbar på kontor eller var som helst, men som kan ha med sig ett par pumps i handväskan, sätta upp håret och fortfarande känna sig klädd och fin i sin kontorsklädsel. Man kan leka med hennes silhuetter och klänningar och det är spännande att se att vi har den typen av plagg även under Fashion Week.

Vad har vart det roligaste överraskningsmomentet?

– Riddarhuset (där J.Lindeberg visade) och Jesse (som designer för J.Lindeberg) själv. Dels att han gör dammode och att han gör det helt jävla brilliant. Jag tycker han är så fantastiskt lyhörd för trenderna och inkorporerar dem på ett så fint sätt. Han har lyft Lindeberg år efter år och nu gör han det på damsidan. Den mannen som vi sett på Lindeberg ser vi nu som kvinna så hatten av till Jesse!

Av: Beatrice Trodden Foto: Frida Möller/Studio Emma Svensson

ANNONS EXTERN LÄNK

20% på nästan allt för alla club Lyko medlemmar! Gå med i klubben & handla här

Lyko SE

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Mode

ÄMNEN I ARTIKELN

Mode