Lasse Stefanz

Olle Jönsson: ”Jag har fått salmonella”

Av: 

Mathilde Albinsson

NÖJE

Olle Jönsson blev inlagd på sjukhus i början av augusti.

Nu vet han äntligen vad han faktiskt drabbades av.

– Läkarna hittade salmonellabakterier, säger han till Nöjesbladet.

Olle Jönsson, 62, blev inlagd vid Visby lasarett efter en spelning på Gotland tidigare i augusti.

Den folkkära Lasse Stefanz-sångaren trodde att han drabbats av en urinvägsinfektion – men det visade sig vara fel.

– Läkaren ringde ett par dagar senare. De hade varit fel på det och snappat upp salmonellabakterier i urinen. Så det var inte urinvägsinfektion, utan salmonella, säger han.

Gotlandspelningen fick han genomföra sittandes. Fast övertygad om att det var just urinvägsinfektion som var problemet, uppsökte han akuten för att få penicillin mot besvären.

– Jag hade en väldig frossa. När jag skulle kissa en sista gång inför spelningen, som jag alltid brukar göra innan jag ska upp på scenen, då kissade jag levrat blod. Ont gjorde det, som satan. Det visade sig på sjukhuset att jag hade 250 i sänka och 39 graders feber. Det gjorde ont så in i helvete att gå på toaletten. Det var så jag trodde att jag skulle smälla av.

”Blir inte förvånad”

Hur salmonellabakterierna hittat just till Olle Jönsson är ett mysterium för honom.

– Läkarna frågade direkt om jag varit utomlands. Det har jag inte varit, mer än i Finland och Norge. De vet inte vad jag fått det av och det vet inte jag heller. Salmonella är för mig lika med att vara inlåst på ett sjukhus, men riktigt så illa är det inte. Man vilar sig frisk. Någon fara för livet har det aldrig varit och jag har gått tillbaka till jobbet, men jag blir inte så förvånad över att just jag får det, säger han med ett skratt.

Olle Jönssons hälsa har nästintill blivit en följetong. Förra året tvingades han svarva ner tänderna i överkäken och ersätta dem med porslinständer på grund av tandlossning. Dessförinnan har han tampas med hjärtinfarkt, karpaltunnelsyndrom, strejkande rygg, knän och diabetes.

– Man får acceptera att man är 63 år. Man är inte 20 längre och har samma motståndskraft i kroppen och kan stå emot alla sjukdomar som kommer, säger han och fortsätter:

– Det är alltid så när man ligger på sjukhus att man tänker var det ska sluta. Men bara man håller näsan över vattenytan, så... Det känns av publiken att man varit saknad. Det här är ett av få arbeten där man får belöning så direkt som jag får i mitt arbete.

Olle Jönsson.

Är på bättringsvägen

Den senaste tiden har tagit på krafterna, men sedan ett par dagar är Olle Jönsson tillbaka på scenen. Lasse Stefanz gjorde sitt första framträdande sedan sjukdomsbeskedet på Malmöfestivalen i tisdags och följde upp med TV4:s ”Sommarkrysset” i onsdags.

– Jag var väldigt orolig för ”Sommarkrysset”. Jag tänkte: ”Bara det inte kommer något nu som sätter stopp”. Men de andra grabbarna i bandet har varit väldigt sjysta och låter mig sova och vila så mycket jag kan. Det hade känts snopet att behöva lämna scenen för en sådan här saks skull. Jag är glad att jag är tillbaka. Det är här jag hör hemma och då ska inte lite salmonella få stoppa mig.

Hur mår du nu?

– Som det är i dag mår jag bra till 95 procent. Jag är lite trött ännu, men jag kan gå på toaletten som vanligt nu. På måndag eller tisdag ska jag till min vårdcentral i Knislinge och lämna ett urinprov. Man vill ju bli friskförklarad.

Har du fått några förhållningsregler?

– Smittskyddsinstitutet har skickat en hel bibba papper till mig med vad man ska vara försiktig med och inte göra. De här sista dagarna har jag varit väldigt försiktig med kyckling, räkor och ägg. Jag vet inte varför, men det blir en sådan reaktion. De här sommarmånaderna, när vi är så mycket ute och spelar, så äter man ju kanske något dåligt. Har då till exempel räkorna stått framme för länge så är det ju inte bra.

Vad händer annars framöver?

– Vi ska vara med i Diabetesgalan med Peter Jihde. Så han och jag ska prata lite, eftersom vi har diabetes båda två. Annars går det väl sin gilla gång. Några större planer annars har vi inte. Det flyter på som det brukar göra.

ANNONS EXTERN LÄNK

Upptäck höstens nyheter från Carin Wester – handla hos Åhléns här

Åhléns

Publisert:

LÄS VIDARE

”Om den brister så är det god natt”

ÄMNEN I ARTIKELN

Lasse Stefanz

Sommarkrysset