Malenas chanser väger inte tungt

avMarkus Larsson

NÖJE

MOSKVA. "Laaaaaaaa voooooooiiiiiiiix..."

Nu är det sista skriket för Malena Ernamn.

Blir det fågel, fisk eller mitt emellan?

Magkänslan säger att hon placerar Sverige... mitt emellan.

Jag trodde länge att "La voix" skulle få ett annat öde.

Det kändes som att Sveriges bidrag antingen skulle slå Europa med häpnad eller bomba totalt. Och, visst, det kan fortfarande hända. Framför allt eftersom olika jurygrupper levererar hälften av rösterna och utgången är mer oviss än nånsin.

Men efter fredagens generalrepetitioner som i Malenas fall var näranog perfekta verkar Sveriges discoopera ha häng på topp tio. Nåt mer ska vi nog inte vänta oss. Allt annat vore en gigantisk skräll. I princip ingen tror på ett svenskt mirakel. Och nåt mindre är ju ... ungefär som vanligt.

I princip ingen väntar sig ett svenskt mirakel. Malena har kanske en liten chans, men den väger inte många gram.

Vissa läsare har hört av sig och tyckt att jag varit onödigt negativ i år. Bra. Tack. Det ser jag som beröm.

Efter de senaste årens fantastiska framgångar är det svårt att inte vara en övertygad pessimist. Men jag är också journalist och inte en flaggviftande fjant från Grekland. Och till motsatsen bevisas får La Suède finna sig i att vara borträknade från tätstriden.

Malenas situation påminner om Charlotte Perrellis i_fjol. "La voix" är precis som "Hero" ett extremt välkoreograferat och snyggt och lite kyligt nummer. Och det finns en viss risk att juryn även hjälpte fram Ernman till final.

Om så är fallet kan kvällens rösträkning, som naturligtvis kommer att pågå i fyra och en halv årstid, en stor och lång och blågul gamnacke.

Mina åsikter står annars fast. Tävlingens bästa låt: Islands praktfulla ballad. Tävlingens bästa show: Ukrainas vulgokarneval.

Sen kan man alltid undra hur mycket Tyskland betalar för att giftiga burleskartisten Dita Von Teese ska hålla i en ridpiska och rida av en soffa. Hennes roll känns censurerad, undanskymd och liten.

Missa inte Dima Bilans och Cirque de Soleils inledningsnummer respektive mellanakt i kväll. Akrobaternas konster är helt overkliga.

Pressen på Sverige är alldeles lagom i år. Förväntningarna på Norge är däremot skogstokiga. Alexander Rybaks genrep imponerade inte.

Och om fiolhobens favorittippade ryska visa rasar igenom och gör brakfiasko i kväll så ... oj, oj, oj.

ARTIKELN HANDLAR OM