Nu tar han över ’Sune’

Barnskådespelaren har vuxit upp - till regissör

Från barnskådis i ”Mysteriet på Greveholm” till ”Sune”-regissör.

Nu tar Gustaf Åkerblom, 31, över Hannes Holms succéserie.

- Jag kommer ihåg hur jag tog emot regi som barn, säger Åkerblom till Nöjesbladet.

Förväntningarna är höga på regidebutanten Gustaf Åkerblom.

De två första ”Sune”-­filmerna av Hannes Holm har setts av över en miljon biobesökare.

- Det är ändå förvånansvärt lite press jag känner. Men det är klart. Jag kanske får ångest i klipprummet om filmen inte är lika kul som ettan och tvåan? Men det jag hittills har sett av materialet håller högre klass än de tidigare filmerna, säger Åkerblom.

”Då blir man bitter”

Under ”Sune i Grekland - all inclusive” och ”Sune på bilsemester” var Åkerblom Hannes Holms regisassistent. Nu chefar han över inspelningarna av ”­Sune i fjällen” som pågår för fullt i Åre.

- När man inte känner ­sina tår och fingrar längre tänker man ”jag förstår varför Hannes gav mig den här filmen”. Så sitter Hannes bekvämt på kammaren och filar på en ny filmidé. Då blir man bitter. Men jag kan ­inte vara alltför bitter när jag får göra min första långfilm, säger han.

Åkerblom upplever att hans styrka är att regissera barn. Och bakgrunden som pojken ”Ivar” i julkalendern ”Mysteriet på Greveholm” (1996) tror han ger honom fördelar.

Fokus på barnen

- Jag har liknande erfarenheter som barnen här och vet hur man tog regi i den åldern. Annars har jag tänkt att det blir svårare att regissera de vuxna. Barnen har jag nära kontakt med och det är lättare. Att regissera vuxna känns så på riktigt. Men det är tur att de här vuxenskådisarna är barnsliga, säger han.

Åkerblom vill att hans film ska fokusera mer på barnen i stället för på familjen Andersson, med Sune som tydligare frontfigur än tidigare.

”Full av skit”

När han behöver Hannes Holms input får han alltid ringa honom.

- Hannes är full av skit. Så vill jag ha in något barnsligt och konstigt som jag ­inte är tillräckligt barnslig för, då ringer jag honom.

Publisert: