Kändisarnas attack på 5:2

1 av 3
”Får det vara nog med all ångest kring mat”

avIris Wigur

NÖJE

5:2-dieten har tagit Sverige med storm.

Men alla är inte med på tåget.

– Det får vara nog med all ångest kring mat, säger mat-profilen Paolo Roberto.

5:2-dieten trendar stort i hela världen just nu. Dietens upplägg med två dagars fasta och fem dagars fritt ätande, som dessutom ska ge bättre sömn och ett längre liv, har fått många att haka på. Men inte alla! Flera svenska kändisar ratar dieten och menar att den uppmuntrar till ätstörning och ett osunt tänk kring mat.

Programledaren och kokboksförfattaren Paolo Roberto, 44, har inte mycket till övers för 5:2.

– För det första tycker jag att någonstans får det vara nog med all ångest kring mat. Vad är du för exempel som förälder om du inte äter? Det är ett anorektiskt beteende att tänka att hunger är någonting bra, säger Paolo Roberto till Klick!

”Sluta plåga organen”

Medieprofilen Alex Schulman, 37, skriver i en krönika för Aftonbladet att dieten är unik i sitt slag, eftersom den både uppmanar till svält och hetsätning på samma gång.

”Anhängarna vill strängt göra gällande att 5:2-dieten ger ett längre liv. Plötsligt finns det ett vi och ett dem. Vi som inte hoppar på båten kommer alltså att trilla av pinn en efter en medan 5:2-dietisterna sitter gamla som satan i en hammock och hoppar över mål efter mål efter mål”, skriver han.

Före detta världsmästaren i simning, Emma Igelström, 33, bloggar för Topphälsa och har tidigare berättat öppet om sin kamp mot bulimi.

”Ok, kan vi inte bara sluta försätta våra kroppar i svält? Sluta plåga våra organ? Sluta mixtra med det kroppen är gjord för? Kan vi inte bara satsa på en sund och aktiv livsstil? Jag blir frustrerad när jag ser samma personer som stod och predikade lchf förra året, står och predikar 5:2 nu.” skriver Igelström på sin blogg.

Hon skriver också om hur dottern Olivia, 6, numera inte heller vill äta, som ett resultat av hur kompisarnas mammor sköter sin kost.

ARTIKELN HANDLAR OM

Klick!