Lyssnare besvikna på Sveriges radio – bröt mångårig jultradition

För många svenskar är Jussi Björlings tolkning av ”O helga natt” strax efter midnatt på julafton lika helig som Kalle Anka klockan 15.00.

Men i år sände Sveriges radio det klassiska inslaget tidigare – och många missade sången.

”Obegripligt dåligt”, skriver en upprörd lyssnare på Twitter.

”O helga natt” med Jussi Björling spelas traditionsenligt varje år i Sveriges radio P3 och P4 som första melodi efter tolvslaget natten till julafton.

I år ljöd hans tenorstämma dock före midnatt, som avslutning på lillejulaftonens uppesittarkväll. Därmed missade många lyssnare det klassiska inslaget, som för många är lika mycket tradition som Kalle Anka klockan 15.00 på julafton.

”Var är Jussi?”, undrar en på Twitter.

”Vad händer! Dom spelar Jussi Björling INNAN tolvslaget. I stället kör dom The Real Group. Skandal”, skriver en annan.

”Sveriges radio har till synes helt utan anledning slängt bort traditionen att spela Jussi Björling direkt efter tolvslaget natten mot julafton. Obegripligt dåligt”, kommenterar en tredje.

Vad som ligger bakom tidigareläggningen av Jussi Björling och ”O helga natt” kan Sveriges radio inte svara på.

”Det fanns de som missade Jussi Björling inatt när ’O helga natt’ spelades precis innan midnatt som avslutning av uppesittarkvällen istället för just efter midnatt. Jag kan bara beklaga det.

Jag har inte möjlighet att i kväll svara på exakt varför den spelades just före istället för efter midnatt.

Vi har fått ett fåtal reaktioner och det är förstås tråkigt att det finns lyssnare som är besvikna”, skriver Claes Bertilson, presschef Sveriges radio, i ett mejl till Nöjesbladet.

Att spela ”O helga natt” i Jussi Björlings tappning har varit en tradition i årtionden, en tradition som radioprofilen Bertil Perrolf drog igång med radioprogrammet ”Julöppet i Visby” som i många år – och fram till 1999 – sändes mellan 00.00 och 02.00 natten till julafton, direkt från Visby på Gotland.

Publisert:

LÄS VIDARE