Fredrik Wikingsson: Vi höll på att skita på oss första inspelningsdagen

avJan-Olov Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

De har gjort succé i tv, som författare, med sin podd och som dokumentärfilmare.

Men när Filip & Fredrik drog igång inspelningen av första spelfilmen ”Tårtgeneralen”, var de inte lika kaxiga som vanligt.

– Att regissera Mikael Persbrandt, Helena Bergström och Tomas von Brömssen, det är klart vi höll på att skita på oss första dagen, säger Fredrik Wikingsson.

När den svenska filmvåren presenterades i Filmhuset, fick Fredrik Wikingsson representera duons film alldeles själv. Filip Hammar hade försovit sig, efter att ha anlänt från Los Angeles dagen innan.
”Tårtgeneralen”, premiär 7 mars, bygger på deras bok om ”Hasse P”, Hans Pettersson.

– Allt hände på riktigt 1985. Jan Guillou hade utnämnt Köping till Sveriges tråkigaste stad i tv. Det blev en jävla smäll för Köping. Då var det en person som kallades ”Hasse P”, en misslyckad mångsysslare, en kvinnokarl med missbruksproblem, som bestämde att Köping skulle göra världens längsta smörgåstårta för att komma in i Guinness Rekordbok, berättar Fredrik.

– Vi ska visa de där jävlarna att vi kan någonting, sa han.

– Filip var tio år när det hände och minns det väldigt starkt. Han blev påverkad av det dåliga självförtroendet många hade fått när de bor i en liten stad och storstaden kommer och pissar på en. ”Hasse P” drog igång något för staden att samlas kring.


Först skulle Robert Gustafsson gjort huvudrollen. Sedan blev det plötsligt Mikael Persbrandt. Hur mycket fick ni betala honom för att han med kort varsel skulle göra sin första svenska huvudroll på flera år?

– Jag har inga siffror. Men vi har aldrig sett Persbrandt på det här sättet tidigare. Han var värd varenda krona, även om jag inte vet hur många det var.


Nervöst att regissera honom och de andra stjärnorna?

– Vi höll på att skita på oss första dagen. Men vi var helt öppna med att vi var de minst erfarna på plats. Han som fixade ljuset kom just från Ruben Östlunds ”The square”. Vi skojade mycket om Ruben. Love (Larson) och Eva (von Bahr) som gjorde maskerna var dubbelt Oscarsnominerade. Vi var, hoppas jag, väldigt ödmjuka.

– Att regissera Persbrandt, blev mycket Filips grej. De har det där bipolära ihop. Jag har inte ens Persbrandts mobilnummer.

– Men han var hård mot Filip som gärna liksom spelade upp scenerna själv först. Då sa Persbrandt: Jag har gjort 80 filmer, hur många har du gjort?

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM