En rörd Alicia Vikander hyllade sin mamma

Tog emot hederspris på Göteborgs filmfestival

Reporter: Jan-Olov Andersson

Publicerad:
Alicia Vikander fick hederspriset på Göteborgs filmfestival.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Alicia Vikander fick hederspriset på Göteborgs filmfestival.

GÖTEBORG. Alicia Vikander kom tillbaka till sin gamla hemstad, hyllades och var märkbart rörd, när Göteborg Film Festival gav henne sitt hederspris, Nordic Honorary Dragon Award.

Och hon höll ett lysande tacktal, där hon tog upp vad #metoo-rörelsen har betytt för henne, men framför allt var talet en fin kärleksförklaring till sin egen mamma.

66-åriga Maria Fahl Vikander, på plats i salongen, är också skådespelerska, även om hon aldrig varit i närheten av dottern Alicia Vikanders framgångar. Kortfilmen ”Ja må hon leva” hade premiär på filmfestivalen under fredagen. Där spelar Maria Fahl Vikander en kvinna som sitter på äldreboendet och väntar på sin dotter som aldrig kommer.
I verkligheten så kom hennes 29-åriga dotter till Hollywoodstjärna i allra högsta grad hem och talade roligt, varmt och kärleksfullt om sin mamma och vilken betydelse Göteborgs filmfestival har haft för dem.

– Mamma hängde på låset för att få filmkatalogen varje år. Ja, det gör hon fortfarande, fast den nu finns digitalt. Sedan satt hon och kryssade för filmerna. Hon skrev: Ska försöka se. Se. Och Måste se.

– Det var 15-årsgräns, jag var för ung och mamma ville inte att vi skulle ljuga om min ålder. Men sedan har jag alltid återvänt till festivalen. Man kan säga att den har utbildat mig i den konstform som i dag är mitt liv.

Alicia sa också, i fotspåren på #metoo-, #tystnadtagning- och Time's up-rörelserna att inget längre kommer att bli som förut, när det gäller hur kvinnor har det i filmbranschen.

– När jag filmade mot Holliday Grainger (i filmen ”Tulpanfeber”) tänkte jag på hur kul vi hade ihop när vi jobbade och att jag hade gjort fyra filmer på raken, utan en enda scen mot andra kvinnor. Nu måste det bli slut på att vi kvinnor ska armbåga oss fram och tävla mot varandra om roller, nu ska fler kvinnor få plats i framför kameran.

Alicia uppmanade även de i Drakens salong att ge en applåd till alla volontärer på festivalen.

– Ni jobbar ju arslet av er!

Publicerad: