”Danny hade sången inspelad”

Publicerad:
Uppdaterad:

SVT granskar bidragen efter kritik

Får kritik Enligt flera källor hade Danny sin sång förinspelad i Luleå – nu ska SVT granska alla låtar igen.
Får kritik Enligt flera källor hade Danny sin sång förinspelad i Luleå – nu ska SVT granska alla låtar igen.

Stockholm. Efter deltävlingen i Luleå riktades stark kritik mot vinnaren. Danny påstods ha solostämman inspelad på band för att klara sången.

SVT granskar nu alla bidrag inför Melodifestivalens final.

Det kallas skämtsamt "lead vocal-gate". På Youtube sprids klipp där sångspår från Melodifestivalen spelas upp utan hjälp från körer eller bakgrundssångare. Inte alltid en helt njutbar upplevelse.

Många artister använder förinspelade körer och ställer sångare i kulissen för klara sången under sina krävande nummer. Det är helt tillåtet så länge solostämman inte finns på band.

Flera källor säger till TT Spektra att stark kritik riktades mot Danny efter Melodifestivalens första deltävling. Vinnaren i Luleå dansar sig igenom sitt nummer och behöver hjälp för att få sången att låta perfekt.

"Massa kritik"

Camilla Bjering von Zweigbergk arbetar på skivbolaget Warner och var i Luleå med artisten Jenny Silver. Hon bekräftar uppgiften för TT Spektra.

– Jag vet att efter Luleå framkom det en massa kritik kring just Dannys låt. Körer får man ha hur mycket man vill, men det får inte finnas en lead-sång på bandet och det fanns det tydligen där, säger hon.

Danny är långt ifrån ensam om att använda förinspelad sång. Efter deltävlingen i Luleå tvingades samtliga artister att gå igenom sina band för att se till att ingen solosång fanns på banden.

– Enligt regelverket får det inte förekomma en förinspelad dub av artisten själv på melodistämman. Men det där är alltid en gråzon för det ligger alltid en melodistämma i ett körpaket också, säger Christer Björkman.

Extra kontroll

SVT gör en extra kontroll av sångspåren under onsdagen för att garantera att alla tävlande får samma förutsättningar.

– Nu ska vi titta på det här igen. Är det så att alla låtar låter likadant, då kan vi lätta på regeln. Nästan alla har någon som står i kulissen och sjunger och det är därför det har varit lite svårt att veta exakt vad som har legat i back track och vad som är från kulissen, säger Christer Björkman.

Danny Saucedo avböjer genom sin presstalesman att kommentera det inträffade.

– Det här kommer inte att påverka Danny över huvud taget. För honom är det en icke-händelse, säger Dannys företrädare Tomas Lööw.

TT Spektra

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN