Versace + H&M inget självklart samarbete

Uppdaterad 2011-11-25 | Publicerad 2011-11-02

Idag öppnar klädkedjan H&M dörrarna för versacesugna kunder.

Men att samarbeta med den svenska budgetkedjan var ingen självklarhet.

– Förvirrande för märket, tyckte Donatella Versace för några år sedan.

Inget märke är lika starkt förknippat med överdådiga italienska lyxplagg som Versace. Så när modehuset släppte nyheten om sitt samarbete med budgetkedjan H&M var det en rejäl överraskning.

Ett par år tidigare hade designern Donatella Versace avfärdat alla sådana planer med orden: ”Jag jobbar väldigt hårt för att Versace ska vara ett lyxmärke. Att göra en Versace-kollektion för H&M skulle vara förvirrande för märket.”

Annan inställning nu

Men 2011 råder annat ljud i skällan. I ett pressmeddelande säger Donatella entusiastiskt: "Det är otroligt spännande att samarbeta med H&M och få chansen att nå deras stora publik.”

Idag släpps kollektionen. Den består av nytolkningar av modehusets mest ikoniska plagg, och är tänkt som en tillbakablick på modehusets historia. En historia som började redan 1978, då designern Gianni Versace öppnade sin första egna butik. Han inspirerades mycket av antik grekisk konst, och det mytologiska monstret Medusa blev symbolen för märket.

Sexig glamour och attityd

Redan som liten hade Gianni assisterat sin mamma som var sömmerska, och som 26-åring flyttade han till Milano för att bli designer. Hans kläder blev kända för sin sexiga glamour och utmanande attityd – starka färger, dramatiska mönster, läderplagg, metalldetaljer och vågade skärningar. Mode för kvinnor som gillar att synas.

1994 bar skådespelerskan Elizabeth Hurley en svart, extremt avslöjande Versace-klänning, prydd med säkerhetsnålar i guld, på en filmpremiär. Uppmärksamheten gjorde Versace till ett världsnamn, känt långt utanför modekretsarna, och succén var ett faktum.

Sköts ihjäl

Men den 15 juli 1997 fick framgångssagan en brutal vändning. Gianni Versace sköts ihjäl utanför sitt hus i Miami av seriemördaren Andrew Cunanan, som sedan sköt sig själv utan att ge någon förklaring till brottet. Giannis syster, Donatella Versace, blev ny huvuddesigner medan brodern Santo tog över vd-positionen. Giannis livspartner sedan 15 år, modellen Antonio D’Amico, fick en riklig pension, och kom senare att starta sitt eget märke.

I dag är Versace ett av världens största och mest kända modehus med flera olika klädlinjer, accessoarer, inredning och två egna hotell. Donatella Versace övervakar all design och har tagit modet i en mer sofistikerad riktning, men utan att släppa det som alltid var broderns signum – sexig glamour. Hur det ser ut i H&M-tappning avslöjas alltså idag, den 17 november, då kollektionen släpps i butik.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln