Järvsöborna om sorgen efter Lill-Babs: ”Hon gjorde landsbygden till någonting fint”

Av: Wilma Eliasson

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Lill-Babs. Hon som kramade en i matvarubutiken, hon som gjorde dig stolt över att komma från landsbygden. Så minns Järvsöborna sin egen Barbro Svensson.

– Det finns ett före och ett efter Barbro, säger familjevännen och Järvsöbon Jörgen Åberg.

”Tack för att du fanns Barbro”

Minnesböckerna runt om i Järvsö är många. På Ica Supermarket, i församlingshemmet och på ”Lill-Babs” eget kafé kan bygdens invånare och förbipasserande skicka en sista hälsning till sångerskan som kom att bli en del av det svenska kulturarvet.

– Här var hon fredad, här fick hon vara som hon ville. Man stötte ju på henne titt som tätt i matvaruaffären och ville hon vara i fred drog hon ner kepsen, men oftast hade hon alltid en kram till övers, berättar Laila Jonsson som i flera år var vän och granne till Barbro Svensson.

1 av 11 | Foto: Robin Lorentz-Allard
Sorg i Barbro ”Lill-Babs” Svenssons hemort Järvsö.

Idag har Laila Jonsson, liksom många andra, begett sig till Lill-Babs kafé för att minnas. Hon beskriver Barbro Svensson som en kvinna med ett ”jävlar anamma”. Alltid på bra humör.

– Jag har nog aldrig, under alla dessa år, sett henne arg.

Musikern och Jörvsöbon Jörgen Åberg har slagit sig ner vid ett bord strax intill Laila Jonsson. Utanför fönstret slår flaggorna på halvstång och idag är en jobbig dag, säger han.

– Jag hoppades in i det sista att hon skulle klara av det här, så det är tufft. Det finns ett före och ett efter Barbro, säger han.

I egenskap av musiker har han flera gånger spelat med Lill-Babs, men liksom många andra här i Järvsö kände han henne privat.

Vad har hon betytt för bygden?

– Hon har lärt oss att man får vara stolt över att man kommer från landsbygden. Man bör visa upp sin hemby för andra och det finns någonting fint i det, säger Jörgen Åberg.

I samband med Lill-Babs åttioårsdag, den 9 mars, beslutade kommunen om att uppkalla ett torg efter den folkkära artisten. Lill-Babs hann aldrig vara med om invigningen. Idag står ett foto av henne, mitt på torget. I snön har många lämnat rosor med hälsningar.

Filip Högberg, 26 år, är en av många som idag är här. Han hade aldrig någon personlig relation till Lill-Babs, men bekräftar att hon var mån om att alltid hälsa när man mötte henne i byn. Beskedet om hennes död har varit tungt.

— Det är en väldigt konstig stämning i byn, alla är nedstämda och alla pratar om det, säger han och fortsätter:

– Jag fick beskedet genom en flash i mobilen, det var många på jobbet som fick den samtidigt så man såg att många bara stannade upp och blev helt tysta.

Vilken är din favoritlåt med Lill-Babs?

– Leva livet. Den är som henne personifierad.

Publicerad:

LÄS VIDARE