”Agnes är den mest begåvade jag träffat”

Filip Hammar om att filma med flickvännen

Publicerad 2018-03-06

Agnes Lindström Bolmgren gjorde ett par avgörande saker för ”Tårtgeneralen”.
Hon hittade Lars Hammar åt filmen. Och hon lärde sig pojkvännen Filip Hammars dialekt. I hemlighet.
– Före sin audition åkte hon till Köping och spelade in röster på ett fik utan att berätta för mig, säger Filip Hammar. Det var fint.

I ”Tårtgeneralen” spelar hon konditorn Åsa som hjälper till att baka världens längsta smörgårstårta.
– Jag tyckte det var en jättekul utmaning att prata rätt dialekt, säger Agnes Lindström Bolmgren, 28. Jag är uppväxt i Stockholm, och att prata som i Köping är som att få på sig en konstig hatt. En väg in i rollen. Jag har fått fin respons från folk där och mina kompisar kände inte igen mig.
Hon gick på scenskolan när Filip och Fredrik letade skådespelare till filmen. Vem kunde spela Filips pappa?
– Jag upptäckte honom. Helt bisarrt. Vi hade repetition på skolan och vår regissör Jens pratade skånska och jag kom på att han var helt perfekt för rollen. Så jag messade Filip.
Jens Ohlin fick jobbet som Lars Hammar.
– Det var ett av processens viktigaste ögonblick, säger Filip Hammar, 42. Jens passade åldersmässigt, han är skåning och pratar franska och bottnar i min pappas frankofili.


Sätter det extra press att din flickvän har en stor roll?
Nej, Agnes har mer erfarenhet än jag. Jag valsar in som en tramsig tv-idiot som ska göra film, säger Filip Hammar. Hon är grym skådespelare och det känns himla kul. Jag tycker hon är den mest begåvade människa jag träffat. Det är bra att ha henne med på resan
Även Agnes Lindström Bolmgren ser enbart fördelar med att filma tillsammans.
– Det är bara kul. Egentligen är det samma sak som att Filip och Fredrik jobbar ihop och är bästa kompisar. Man känner varandra och det underlättar. Filip och jag har samma referenser. Det känns självklart.

”Jag blev rörd på riktigt”

Hon har gjort en del småroller på film och teater, även i tyska tv-serier när hon bodde i Berlin och som modell för Stella McCartney.
– Jag kan förstå att det är stressande att gå direkt från scenskolan och en vecka senare skälla ut Mikael Persbrandt i en scen, säger Filip Hammar.
Hur var det att ha premiär i din hemstad på filmen?
– Jag blev rörd på riktigt. De första 18 åren i mitt liv var de mest formativa, säger Filip Hammar. Mina föräldrar gjorde mig nyfiken, de hade en väldigt odömande inställning. Mamma och pappa körde mig runt i hordistrikten i Nice och förklarade, och varje vecka tog pappa med mig på svåra filmer på Bio Kontrast i Köping.
I filmen säger du att Hasse P fick dig att sluta skämmas för din pappa.
– Det var en viss period i livet, det var jobbigt. Pappa vågade vara annorlunda, det är starkt. Jag har en intensiv relation till min pappa och ville inte han skulle framstå som pajig i filmen. Han var hur kärleksfull som helst.
– Jag tror inte det har skadat mig på något sätt, säger Filip Hammar. Mina föräldrar öppnade ögonen även för mörka platser. Acceptansen springer också ur att jag har en syster som är annorlunda. Man ser på världen med andra ögon.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln