Johan Renck om samarbetet med Bowie: Skickade sms om döden

avLouise Åström

NÖJE

Berättar om tiden med Bowie i sitt sommarprat

1 av 4
Johan Renck, regissör

Johan ”Stakka Bo” Renck blev vän med David Bowie under Bowies sista tid i livet.

Duon jobbade ihop och kom varandra nära på kort tid.
– Det skämtades mycket, inte minst för att det är ofrånkomligt för en briljant britt med döden i vitögat, säger Johan Renck i sitt sommarprat i P1.

Johan ”Stakka Bo” Renck samarbetade med David Bowie under ett halvår strax innan Bowie avled i cancer i januari 2016. I sitt sommarprat berättar han om samarbetet. Renck nämner aldrig Bowie vid namn, utan kallar honom för ”en britt med döden i bakfickan”.

– Han kom att förändra mycket för mig. Slumpens mystik förde oss samman och denna krock fick omvälvande konsekvenser. Vi kom varandra jävligt nära under en tid med intensivt arbete. Inte minst för att han inledningsvis drog upp dödskortet och öga mot öga berättade för mig att han var sjuk och skulle dö, säger han i sitt sommarprat.

Samarbetade med döden

Samarbetet var inte bara mellan två parter. Döden var med som en tredje medlem, berättar Renck. Bowie och Renck delade tankar med varandra med hjälp av teckningar, skrivna fraser och bilder. Tankarna resulterade i de två musikvideorna till Bowies låtar ”Blackstar” och ”Lazarus”.
Renck berättar att han och Bowie skämtade och kom varandra nära.
– Jag kände att det var som när man trevande fick nya kompisar i ungdomen. Det skämtades mycket, inte minst för att det är ofrånkomligt för en briljant britt med döden i vitögat.

De nyblivna vännerna brukade sms:a.
– Jag kunde få ett textmeddelande där det stod ”Jag känner att vi borde prata om döden, i Paris och Bataclan”. Jag svarar: ”Det enda vi kan göra är väl att tänka att det goda vinner”· ”För barnens skull”, kommer det tillbaka.

”Inget avskedstal”

Bowie dog strax efter att samarbetet mellan honom och Renck var avslutat, berättar Renck.

– Bara sådär, inga sista någonting, inget avskedstal, ingenting stannade upp. Även om det kändes så fruktansvärt absolut var det något helt ordinärt att en döende man skulle dö och aldrig komma tillbaka.

Renck avslutar segmentet om Bowie med att spela hans låt ”Lady grinning soul”.

Johan Rencks sommarprat går att höra i P1 klockan 13:00 torsdag den 28 juli.

ARTIKELN HANDLAR OM