Skådisar inte alltid bästa regissörerna

1 av 3
Djuriskt bra Djungelboken
NÖJE

Vilka får spela med när skådespelare blir regissörer?

Ricky Gervais vill jobba med Eric Bana och Vera Farmiga. Jodie Foster ger huvudrollerna åt George Clooney och Julia Roberts.

Och Robert Carlyle väljer den två år äldre Emma Thompson. Att spela hans mamma.

Meryl Streep har ännu inte regisserat, men visst vore det intressant att se vilka skådespelare hon skulle vilja sätta framför kameran.

Robert De Niro har regisserat två filmer, och till ”Den innersta kretsen” valde han Matt Damon, Angelina ­Jolie och Alec Baldwin i de större rollerna. När Angelina Jolie gjorde ”Unbroken” gav hon huvudrollen till Jack O’Connell, en brittisk ung begåvning som gjort starkt intyck de senaste åren.

Samme Jack O’Connell har en huvudroll i Jodie Fosters fjärde långfilm, ”Money monster”. Den har strax premiär på festivalen i Cannes. De andra stora rollerna spelar George Clooney och Julia Roberts.

Clooney har också varit regissör med oftast lyckade filmer, och förbereder nu ”Suburbicon” med manus av bröderna Coen och i rolllistan finns Oscar Isaac, Matt Damon och Julianne Moore. Ryan Goslings debut ”Lost river” kom nyss på dvd, med ­Saoirse Ronan, Christina Hendricks och Ben Mendelsohn.

I veckan var det premiär för ”Special correspondents” på Netflix. Det är Ricky Gervais första långfilm som ensam regissör, och han spelar också den ena huvudrollen mot stjärnreportern Eric Bana. De jobbar på en radiostation i New York och skickas för att bevaka en konflikt i Ecuador. Men ljudteknikern Gervais gör ett misstag som hindrar resan, så de gömmer sig i ett hus i New York och gör fejkade sändningar via telefon.

Ingen bra film, men den har sina ögonblick. Mest en satir över media, hur lätt lögner sprids och berömmelse.

Duktige skådespelaren Robert Carlyle regidebuterar med långfilmen ”The legend of Barney Thomson”. Den kommer direkt på dvd i Sverige nu, och bland skådespelarna finns tungviktare som Ray Winstone och Tom Courtenay.

Emma Thompson spelar mamma till huvudpersonen. Hon är två år äldre än Robert Carlyle, och sminkad så att hon ska se ut som en 70-plussare i Glasgows fattigkvarter. Det gör hon inte.

Just de två filmerna talar inte för att skådespelare blir bäst regissörer.

ARTIKELN HANDLAR OM