Madde reser bort – ensam

Av: Anette Holmqvist, Mattias Sandberg, Richard Aschberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Prinsessan och Jonas har inte visat sig officiellt tillsammans på flera månader

UPPTAGEN UTOMLANDS Madeleine vistas ofta utomlands på egen hand. Den 22 februari deltog hon i ett FN-möte i New York och snart lämnar hon åter Sverige för att arbeta i USA i två veckor. Jonas Bergström arbetar på kända advokatfirman Vinge – ett ­arbete som tar stor del av hans tid. När han är hemma i lägenheten är Madeleine borta och tvärtom.
Foto: AP, Andreas Bardell
UPPTAGEN UTOMLANDS Madeleine vistas ofta utomlands på egen hand. Den 22 februari deltog hon i ett FN-möte i New York och snart lämnar hon åter Sverige för att arbeta i USA i två veckor. Jonas Bergström arbetar på kända advokatfirman Vinge – ett ­arbete som tar stor del av hans tid. När han är hemma i lägenheten är Madeleine borta och tvärtom.

Prinsessan Madeleine har ­under flera perioder vistats utomlands med vänner – utan Jonas Bergström.

Och hon sover sällan hemma.

På torsdag åker kunga­familjen till Köpenhamn för drottning Margrethes 70-årsfirande – men Jonas Bergström följer inte med.

– Det här är en markering att allt inte står rätt till i deras förhållande, säger en person nära kungafamiljen.

Aftonbladet har granskat hur Madeleine och Jonas nu lever allt mer frånskilda och helt undviker officiella framträdanden ihop.

När kungafamiljen åker till Danmark för att fira drottning Margrethe följer prinsessan ­Madeleine och Jonas Bergström inte med – och snart reser hon till New York ensam i över två veckor, och därefter vidare till Seattle.

Sedan januari uppger flera källor att paret umgås allt mer sällan.

– De kommer inte att vara ett par länge till, säger en person ­nära kungafamiljen.

Westling följer med

Svenska och danska kungahuset står varandra väldigt nära. Därför åker kungen och drottningen, kronprinsessan Victoria och prins Carl Philip till Köpenhamn för att fira drottning Margrethes födelsedag.

Nu är det även klart att Daniel Westling följer med.

– Herr Daniel Westling kommer att närvara vid firandet av drottning Margrethe i Danmark. Prinsessan Madeleine har annat program dessa dagar, säger hovets ­biträdande informationschef Annika Sönnerberg.

Sent i går kväll kom dock olika besked från hovet. Då meddelade informationschefen Nina Eldh att planerna kan ändras.

– Det är möjligt att prinsessan Madeleine kommer till Köpenhamn.

Hennes officiella kalender för festdagarna är tom, men nästa lördag åker hon till USA i drygt två veckor. Där ska hon arbeta hos Childhood Foundation, och sedan vidare till Seattle för andra uppdrag.

Personer nära kungafamiljen berättar att förklaringen är krisen i Madeleines och Jonas förhållande, som nu sägs vara djupare än någonsin.

Kungaparet informerat

Kungaparet uppges ha fått ­information om problemen – och nu vill de inte att Madeleine och Jonas syns tillsammans i offi­ciella sammanhang.

– Vi kommer att få se fler ­markeringar på att de distanserar sig ifrån varandra. Det kommer att komma fler indikationer så att man förstår, säger en källa.

Så sent som i februari åkte paret på två veckors solsemester till Thailand, enligt uppgift för att reparera förhållandet som bland annat tagit stryk av alltför mycket arbete.

”Vi har ingen kris”

Efter semestern fick Afton­bladet en exklusiv intervju med Jonas Bergström som då bedyrade att det var bra mellan honom och prinsessan.

– Vi har det bra. Jag och Madeleine har ingen kris, sa han.

Men nu verkar det som att effekten av resan har klingat av.

Paret har inte setts tillsammans i officiella sammanhang sedan den 11 december, då de deltog i kungens middag för alla Nobelpristagare. Sedan dess har Madeleine synts ensam vid kungliga tillställningar. Men hon har även semestrat tillsammans med sina väninnor på lyxskidorten Verbier och i London.

Osynliga i påsk

Till skillnad från sina syskon har Madeleine inte heller setts med sin fästman under påskhelgen. Medan Carl Philip fotograferades med sin nya kärlek Sofia Hellqvist i Värmland och Victoria och Daniel sågs med vänner i Verbier har Madeleine och Jonas lyst med sin frånvaro.

Och inte heller vid den gemensamma lägenheten vid Hovstallet har de varit tillsammans. Jonas Bergström kom hem sent i söndags kväll och gick till jobbet på Vinge advokatbyrå strax före klockan nio i går morse. Några timmar senare, strax före klockan 17, kom Madeleine i en Säpobil. Hon stannade i knappt en halvtimme innan hon lämnade lägenheten. Några minuter tidigare lämnade väninnan och Carl Philips exflickvän, Emma Pernald, lägenheten.

Sover inte hemma

På kvällen återvände Madeleine, men prinsessan sägs nu växla mellan att sova hos mamma och pappa på Drottningholms slott och hos kompisar i centrala Stockholm.

Hovet vill inte kommentera Madeleine och Jonas förhållande eller boendesituation.

– Men resan till USA är ett ­arbetsuppdrag och sådant deltar aldrig Jonas Bergström i, säger ­Nina Eldh.

Publicerad: