Nu har inbjudan till bröllopet skickats ut

"Damer ska klä sig i aftontoilette"

Det börjar bli dags att O.S.A nu.

Om du är en av dem som haft turen att bli inbjuden till bröllopet mellan kronprinsessan Victoria och Daniel Westling vill säga.

P4 Extra kan i dag visa hur Victorias bröllopsinbjudan ser ut.

Inbjudan är högst formell, skriven av hans majestät konungens riksmarskalk på tjockt papper med guldkanter och stämplad med ett sigill.

Kuvertet pryds av frimärken föreställande både drottning Silvia och kung Carl Gustaf, åtminstone på den hittills topphemliga bröllopsinbjudan som P4 Extra med Lotta Bromé, som sändes i dag, kan visa upp.

Sätta sig en halvtimma innan

Till vigselakten den 19 juni i Storkyrkan uppmanas gästerna att komma i god tid. Akten startar klockan halv fyra men gästerna ska sitta på sina platser senast klockan tre. Den ivrige, som vill värma upp kyrkbänken ordentligt, kan komma in i kyrkan redan klockan två.

Ärkebiskopen Anders Wejryd är den som ska viga de lyckliga tu. Men ytterligare tre vigselförrättare kommer att stå framme vid altaret. Överhovpredikanten Lars-Göran Lönnermark, biskop Antje Jackelén och Daniels gode vän domprost Åke Bonnier är också officianter.

Aftontoilette

Bröllopsgästerna av kvinnligt kön får i inbjudan veta att de ska bära aftontoilette och männen civil eller militär högtidsdräkt. Samma klädsel gäller vid mottagningen på kvällen.

Där bjuds på middag, gjord av Stefano Catenacci, och dans. Festligheterna äger rum på Stockholms slott.

O.S.A nu

Men det börjar bli hög tid att anmäla sitt intresse.

Redan den 30 april är det sista dagen att O.S.A står att läsa i inbjudan. Och det är tveksamt om det ges några andra chanser för eftersläntrare när det kommer till kungliga bröllop.

Så här står det i inbjudan till mottagningen:

"H.M. KONUNGENS

Förste Hovmarskalk får härmed på nådigt uppdrag inbjuda

(plats för namn)

till mottagning och middag med dans

på Stockholms Slott lördagen den 19 juni 2010

efter vigselakten i Storkyrkan

Klädsel:

Damer: Aftontoilette

Herrar: Civil eller militär högtidsdräkt

O.S.A. Senast den 30 april

Så står det i inbjudan till vigseln:

"H.M. KONUNGENS

Riksmarskalk får härmed på nådigt uppdrag inbjuda

(plats för namn) att bevista vigselakten i Storkyrkan mellan

H.K.H. Kronprinsessan Victoria

och

Herr Daniel Westling

Lördagen den 19 juni 2010 kl.15.30

platserna ska vara intagna före kl.15.00. Dörrarna öppnas kl. 14.00

Klädsel:

Damer: Aftontoilette

Herrar: Civil eller militär högtidsdräkt

O.S.A. Senast den 30 april"

"Karlarna får gärna glimma till"

Kläddesignern Camilla Thulin reder ut vad bröllopsklädseln betyder

Civil eller militär högtidsdräkt

– Står det högtidsdräkt i en inbjudan så betyder det frack eller motsvarande uniform. Militären har olika dräkter vid sådana här tillfällen, en general har en speciell klädsel när det är frack. Sedan slänger man på sig alla ordensband och medaljer man har. Till exempel som finansmannen Anders Wall såg ut på Nobelfesten. Han har massor med fina ordnar. Så karlarna får gärna glimma till lite då.

Aftontoilette

– Stor galaklänning. Utmärkande är att den är hellång och gjord i ett finare material, till exempel sidenduchesse. Sedan kan man ha paljetter, pärlor, axelbandslöst eller med band. Det ska vara riktigt, riktigt festligt. Dessutom är det ett eftermiddagsbröllop så det är fritt fram att ha tiara. Skulle jag gå skulle jag ha stor klänning och tiara, halsband, stora örhängen och långa handskar. Sedan kan man ha guld- eller silverskor med stenar på och själ eller pälsjacka.

Publisert: