Resefiasko inför kungliga bröllopet

NÖJE

Flera bussbolag ställer in bröllopsturer

Foto: INGET RESETRYCK Bussbolag ställer in resor till Victoria och Daniels bröllop. Även SJ märker av det svara intresset.

Inställda bussturer och halvtomma tåg. Många av de resesatsningar som gjorts inför kronprinsessan Victorias bröllop börja likna ett fiasko.

En invasion av människor väntas till Stockholm under det kungliga bröllopet och polisens satsning är en av de största i landet på många år. Även transportföretagen har förberett sig för den anstormning av resenärer som väntas till huvudstaden. Många har ordnat specialinsatta turer. Men nu, tre veckor före bröllopet, ser resultatet ut att bli en besvikelse.

SJ är en av många som hoppats på fler bokningar. Satsning på Bröllopståg, chartertåg från Göteborg, Malmö och Falun, har fått mycket färre bokningar än vad man räknat med. Tåget från Malmö är långtifrån fullbokat och i Falun går det ännu sämre.

– Där är det stendött, säger Katarina Vinell som är projektledare för satsningen.

Hoppas fortfarande

Trots det minst sagt svaga intresset tror Katarina Vinell inte att det är någon risk för att tåget från Falun ställs in.

– Jag hoppas att det går att fortsätta ändå, säger hon.

Bokningarna i Göteborg går bättre, där hoppas man kunna fylla alla de 300 platserna. På torsdagen bjöd SJ på kaffe och kaka i resebutiken i Göteborg för att locka fler resenärer. Katarina Vinell hoppas även på fler bokningar till tågen från Malmö och Falun, men det kan börja bli ont om tid.

– Jag tror att de som bokar tågen är något äldre, så de kommer nog inte att dröja alltför länge, säger Katarina Vinell.

Även hos många bussföretag går det dåligt. Ramkvilla buss i Småland planerade att skicka tre bussar till bröllopsfestligheterna men intresset var så dåligt att bolaget var tvunget att ställa in.

Få bussbokningar

Helena Gibson Ek, informationsansvarig på Svenska Bussbranschens Riksförbund, bekräftar bilden och uppger att bokningarna hos många av deras medlemsföretag är få inför bröllopet.

– Det är inte någon jätteanstormning, säger hon.

Förbundet har gjort en sammanställning för Stockholms stad där ett 30-tal bussar från medlemsföretagen har undersökts. Av dessa är det inte många som är fullbokade.

Men det går inte dåligt för alla. Swebus bokningar inför bröllopsveckan har ökat kraftigt jämfört med motsvarande vecka förra året. Ökningen är på hela 40 procent, uppger Swebus presschef Ingvar Ryggesjö. De orter där bokningarna ökat mest är Jönköping, Västerås och Kalmar.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM