Prinsessan Madeleine

Laul: Stilettklacken får du skippa, Victoria

Av: 

Robert Laul

NÖJE

Sportprofilen Robert Laul testar den kungliga slupen Vasaorden inför bröllopet

En båt med anor från 1700-talet.

Militärer som repeterat i månader.

Jag tog med hovkrönikören Jenny Alexandersson för att testa den kungliga slupen Vasaorden som ska ta Victoria & Daniel från Djurgården till festen på slottet.

Efteråt, en fråga obesvarad – varför gör de på detta viset?

Ni som följt reportageserien vet att den började med ett besök i Storkyrkan. I del två provåktes kortegevägen där rojalisterna får chansen att vinka ihop med brudparet. Bröllopsdagens tredje och sista del är den roligaste att undersöka – men i grund och botten, ganska meningslös.

För att inte säga helt meningslös.

En båt med anor från 1700-talet har dammats av och forslats från Sjöhistoriska museet till Horsfjärden utanför Stockholm där militärer vid Berga örlogsbas sedan januari tränats. Idén lär ha orsakat en strid mellan museet, som är oroliga att den gamla båten tar skada, och hovet.

Hovet vann – så klart.

Brudparets båttur är över på 25 minuter som det beräknas ta att ro från Djurgården till Kungliga slottet.

Som sagt; varför gör de på detta viset?

Det enda svar jag får är att Carl XVI Gustaf och Silvia åkte i slupen vid sitt bröllop.

Och?

Med det sagt är det ändå ganska underhållande att få en inblick i spektaklet.

Skorna åkte av

Senast Vasaorden var till sjöss i officiella sammanhang, vid japanske kejsaren Akihitos besök 2000, glömde besättningen att kasta loss, slupen kom inte en centimeter. Till sist tog en kreativ befälhavare fram sin sabel för att kapa trossen – men den var för slö.

– Det kommer inte att hända igen. Jag har med en särskild kniv, säger dagens befälhavare Anders Hörnfeldt.

Men så sent som under veckans genrep inträffade ännu en fadäs. Slupen missbedömde strömmarna från en skärgårdsbåt och brakade rakt in fartyget Sjöbris.

– Vi fick lite färgavskrap och får spackla under helgen, säger befälhavare Hörnfeldt som beordrar oss att ta av skorna innan vi kliver ombord.

– Så det inte blir repor i golvet också.

Victoria får knappast samma order… men ta det som ett tips, Vickan – skippa stilettklackarna.

Jag frågar en av roddarna vad som är ”worst case scenario”?

– Att en åra går av, säger tjejen som är nyss fyllda 21.

Ingen risk för sjösjuka

Allt är noga förberett och planerat i detalj. 28 unga män och kvinnor har tränat i månader men tio ska bort; det finns bara plats för 18 roddare. Det pratas om blåsor i händerna och konkurrensen är hård – men under vårt besök upptäcker jag en kille som kommer efter tre gånger. Honom måste Hörnfeldt plocka bort.

Jag ber att få provstyra och tar plats bakom vad som liknar en stor växelspak.

– Jag brukar hjälpa till med benet om det är tungt, säger befälhavaren.

Jag tänker att han måste vara klent bygd. Det är inga problem att flytta rodret åt vare sig styrbord eller babord. Jenny konstaterar att slupen glider fram mjukt och fint, ingen risk för sjösjuka. Skulle det regna finns ett tak.

I förra veckan inledde försvarsmakten en stor marknadsföringskampanj. Ni kanske har sett reklamfilmerna på TV. Anledningen är att allmänna värnplikten avskaffas 1 juli. Nu vill försvaret att rätt unga killar och tjejer ska få upp ögonen för det militära och söka sig dit.

– Reklamfilmerna är ett sätt att visa vad försvaret egentligen gör, berättar ­informationschefen Robin von Euler.

De ror kungligheter också, kunde han tillagt.

Båthistorien upprepar sig

Betyg: 4 av 5 plus

KUNGASLUPEN

Victoria och Daniel åker kunglig båt

Djurgården till Kungliga slottet i Stockholm

BÅT Fyra plus! Har jag blivit galen? Tja, kanske har jag snöat in för mycket på detta bröllop, för jag måste säga att vi hade en ganska trevlig dag på Berga örlogsbas. Solen sken, militärerna var trevliga och jag fick till och med provstyra den kungliga slupen. Om man skriver under kontraktet och accepterar att hela båtspektaklet är mer eller mindre meningslöst, tror jag nog att det kommer se hyfsat pampigt ut när Victoria och ­Daniel kliver ombord, roddarna höjer årorna mot skyn för att sedan sätta kurs mot slottet. Om mina beräkningar stämmer kommer det att krävas mellan 250 och 300 årtag. Nu vet ni det.

ANNONS

Muminmuggen Fiske finns nu till ett rabatterat pris hos Nordic Nest - köp den idag!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Prinsessan Madeleine

Bröllop