Skansen-chef om hur Astrid Lindgren ställde till med kaos

avStina Dahlgren

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

Efter filmerna om Pippi Långstrump ville hela Sverige ha en egen Herr Nilsson i hemmet.

Med det kom också sjukdomar, djurhandel och ett stort antal döda apor.

– Om Astrid Lindgren hade förstått vad hon ställde till med när hon lät Pippi ha en apa som husdjur så skulle hon aldrig ha gjort det, säger Jonas Wahlström i ”Kändispodden”.

Skansen-chefen och djurexperten Jonas Wahlström, 65, är veckans gäst i ”Kändispodden”. Där berättar han om kaoset efter filmerna om Pippi Långstrump, och hur apor till slut förbjöds som husdjur i Sverige.

– Det var tack vare Pippi. Innan dess var det inga karantäner, inga fridlysningar och det var fri handel, säger han.

”Hälften var döda”

Han berättar om hur han hjälpte till hos en djurhandlare i Stockholm, som tjänade stora pengar på att sälja aporna vidare.

– Det kom in döskalleapor som Herr Nilsson raka vägen från Arlanda på morgonen och ner i hans lager. Så spreds de till zooaffärerna nästa dag. Jag skulle säga att hälften var döda efter ett par månader. Apor är inga husdjur i våra klimat och de lever inte ensamma, säger Jonas Wahlström.

Förbjöds

I och med att aporna kom till Sverige kom också sjukdomarna. Ett förbud infördes snabbt för att förhindra framtida katastrofer.

– Om Astrid Lindgren hade förstått vad hon ställde till med när hon lät Pippi ha en apa som husdjur så skulle hon aldrig ha gjort det, säger Jonas Wahlström.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM