Nöje

”Fboy island Sverige” toksågas i sociala medier: ”Vidrigt äcklig programidé”

Massiv kritik mot HBO Max-satsningen

Av: 

Natalie Demirian

Influencern Klara Elvgren ska vara programledare för  ”Fboy island Sverige”.
Influencern Klara Elvgren ska vara programledare för ”Fboy island Sverige”.

NÖJE

Den kommande realityserien ”Fboy island Sverige” toksågas.

I sociala medier undrar hundratals personer hur ett sådant programkoncept kan få visas 2022.

”Snacka om att befästa skadlig machonorm där det går ut på att vara en riktig mansgris”, skriver en av många på Instagram.

Tidigare i veckan meddelade streamingtjänsten HBO Max att den amerikanska realityserien ”Fboy island” kommer i en svensk version, med influencern Klara Elvgren, 31, som programledare.

Programmet beskrivs på följande sätt:

”’Fboy island” följer tre kvinnor som åker till en tropisk ö, där får de sällskap av en grupp män. Twisten är att hälften av dem är ”nice guys” som är där för att hitta kärleken, andra hälften är självutnämnda ”fboys” som är ointresserade av långvariga relationer men mer intresserade av vinstpengarna.”

Kvinnorna ska dejta sig igenom utbudet av män i hopp om att ”hitta äkta kärlek” och under tidens gång kommer det att avslöjas vilka som är ”nice guys”, alltså trevliga killar, och vilka som är ”fboys”, så kallade ”fuckboys”.

HBO Max kallar ”Fboy island Sverige” för ett ”socialt experiment som ställer frågan om en fboy verkligen kan förändras och om nice guys alltid kommer i andra hand”.

”Uppmuntrande av machokultur”

Kritiken lät inte vänta på sig.

Bara i kommentarsfältet under Aftonbladet Nöjes Instagraminlägg om programmet har flera hundra personer rasat mot programidén som de menar är bakåtsträvande, sexistiskt och uppmuntrande av machokultur och många undrar om det är ett skämt att ett sådant program kan få lanseras 2022 och om man inte har lärt sig något efter ”Paradise hotel”-skandalen.

”Så tjejerna ska akta sig för taskiga killar, eventuellt orka leka psykolog/mamma och lägga energi på att ’omvända’ dom till något annat än skräp, eller hoppas på att bli ”belönad” med en helt vanlig man i slutet. Hur kan ni kalla det dejting?”, skriver en person.

”Jag hoppas verkligen att detta program inte kommer att sändas. Så mycket toxiska budskap som skickas till ungdomar, som håller på att utveckla sin syn på relationer och sexualitet. Detta är uppmuntrande av machokultur”, skriver en annan, medan andra skriver ”Varför hetsa denna jävla machokultur, fyfan”, ”Detta är nog de sjukaste jag läst, måste vara ett skämt?” och ”Vidrigt äcklig programidé”.

Även i HBO Max sociala medier är folk kritiska.

”Svårt att tänka mig en sämre tidpunkt”

I ett blogginlägg har Aftonbladets Frans ”Tramsfrans” Strandberg också lyft problematiken med ”Fboy island Sverige”.

”Jag har svårt att tänka mig en sämre tidpunkt att lansera en realityserie med ”fuckboys” än våren 2022? Även innan ’Paradise hotel’-skandalen briserade med full kraft förra året så har mansrollen debatterats och problematiserats, men i ”Fboy island” så är det bestämt redan från början att hälften av killarna ska vara självutnämnda douchebags”, skriver han och fortsätter:

”Det är på tiden att de traditionella svenska tv-kanalerna får realitykonkurrens, men jag tror att skandalsåpor med fboys är fel väg att gå.”

Aftonbladet har utan framgång sökt programledaren Klara Elvgren och pressansvariga för HBO Max om kritiken.

Influencern Klara Elvgren ska vara programledare för ”Fboy island Sverige”.

ANNONS

Fynda produkter från IDUN Minerals! Just nu 20% rabatt på populär makeup, hudvård och hårvård.

Extern länk från Apohem

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Johnny Depp och Amber Heard: Det här har hänt

Tramsfrans: Fboy Island Sverige