Museer samlar in pengar för Ukrainas kulturarv

Linnéa Wannefors/TT

Publicerad 2022-03-04

Insamlingen för att bevara samlingarna och återbygga det som förstörs är ett samarbete mellan Nordiska museet, Riksantikvarieämbetet, centralmuseerna och museer i Norden och förhoppningen är att kunna . Arkivbild.

Nordiska museet har, tillsammans med Riksantikvarieämbetet och andra museer i Norden, startat en insamling till förmån för Ukrainas kulturarv och för att säkra personal på plats.

– Vi ser ju att kulturarv och museer är hotade, säger Fredrik Svanberg, chef för avdelning Kulturhistoria på Stiftelsen Nordiska museet.

För att rädda Europas gemensamma kulturarv och kulturhistoriska platser i Ukraina och säkra situationen för personal på plats har museer i Norden startat en insamlingsfond.

– Vi ser ju att museer och är hotade i Ukraina och vi har också kontakt med kolleger där. Tanken är att de här pengarna ska gå till att bevara samlingarna, återbygga det som förstörs och vara till stöd för personal, säger Fredrik Svanberg.

Samlingar flyttas till skyddsrum

Museerna befarar att viktiga delar av det ukrainska kulturarvet riskerar att gå förlorade eller bli förstörda och flera av landets museer har även vädjat om ekonomisk hjälp från sina nordiska kolleger.

– Alla kan ju se på tv vad som händer och jag vet att museer där nu jobbar med att säkra samlingarna, flytta dem till skyddsrum, men det är ju ett arbete som inte kan vara så lätt under rådande situation.

Skänker helgens entréintäkter

Insamlingen sker i första hand till Nationalmuseet för Ukrainas historia, i Kiev, och är ett samarbete mellan Nordiska museet, Riksantikvarieämbetet, centralmuseerna och museer i Norden.

Nordiska museet har dessutom beslutat att skänka alla helgens entréintäkter till insamlingsfonden.

– Vi hoppas naturligtvis på stort gensvar och att man ska vilja bidra så att vi i förlängningen ska stötta fler museer. Det här är en positiv kraft i säkrandet och återuppbyggandet av kulturarvet.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln