Carina Bergfeldt hyllas efter initiativet: ”Möjligt att jag får skäll av SVT”

Samlade in över en miljon kronor – SVT:s svar: ”Får inte bevaka”

Carina Bergfeldt.
Carina Bergfeldt.

Carina Bergfeldt startade en insamling för att hjälpa barnen i Afghanistan.

Ett dygn senare hade hon fått ihop över en miljon kronor.

”Jag är mållös”, skrev programledaren på Instagram.

Under tisdagen startade programledaren Carina Bergfeldt, 41, en insamling för att hjälpa de utsatta barnen i Afghanistan.

”Jag vet i ärlighetens namn inte om jag får göra så här, så det är möjligt att jag får skäll av SVT:s etikavdelning eller någon chef inom kort. Men jag tänker att när det handlar om barn, har vi rätt att ta någons parti”, skrev Bergfeldt på sin Instagram.

Hon uppmanade sina följare att swisha 57 kronor var till Svenska Afghanistankommittén. En dag senare hade organisationen fått ihop över en miljon kronor.

”Jag är mållös. Aldrig har väl uttrycket ’många bäckar små’ haft en viktigare innebörd. Tillsammans kan vi ta mig tusan rubba berg. Tack, varenda en av er. Av hela hjärtat tack”, skriver Carina Bergfeldt i ett nytt inlägg på Instagram.

Carina Bergfeldt hyllas

Nu hyllas hon av både följare, vänner och arbetskamrater, och hennes kommentarsfält är fyllt av glada tillmälen.

”När en modig, genuin, varm och fin person tar ’lead’, så är det lätt att följa med. Tack till dig”, skriver artisten Jill Johnson.

”Fantastiskt i detta mörker som sker i Afghanistan”, skriver politikern Annie Lööf.

”Wow. Fantastiskt. Tack för din fina initiativ”, skriver programledarkollegan Kristin Kaspersen.

SVT svarar

SVT och Carina Bergfeldt har varit i kontakt med varandra gällande insamlingen. Anne Lagercrantz är divisionschef för SVT Nyheter och hon har full förståelse för att Carina Bergfeldt vill engagera sig.

”Det är omöjligt att inte bli berörd av nyheter från Afghanistan och alla som jobbar på SVT omfattas av yttrandefrihet. Men privata engagemang kan påverka arbetsuppgifter och bevakningsområden. Det är särskilt viktigt i publicistiken där vi alltid måste stå fria och värna vårt oberoende. Carina och jag är därför helt ense om att hon framöver inte kan bevaka exempelvis Svenska Afghanistankommittén” skriver hon i ett mejl till Aftonbladet.

Publisert:

LÄS VIDARE