Veronica Maggio har ett nytt perspektiv

Av:  Sara Haldert/TT

Ny skiva och nytt perspektiv. Nu släpps Veronica Maggios sjunde album ”Och som vanligt händer det något hemskt”.

– Jag är kanske inte riktigt sådär hjälplös och deppig som tidigare, säger hon.

”Om det här albumet hade haft en doft hade det för mig varit ungefär en varm stenstrand, fyrverkerirök, bussavgaser, ett fuktigt gammalt vindsförråd och nattluft”.

Så beskriver Veronica Maggio sitt nya album ”Och som vanligt händer det något hemskt” i ett pressmeddelande. Och det är tur det, för trots att hon har sex tidigare album i ryggen vrider hon sig som en mask när hon ska beskriva nya skivan med egna ord.

– Åh, nej, alltså jag vet inte. Lyssna på skivan istället, haha. Hjälp, vad töntig jag känner mig, men jag har så mycket lättare för att skriva det än att säga det, förklarar hon.

Helhet

Helt klar över att skivan är en helhet trots att den har släppts i två delar är hon däremot. Den första delen släpptes i höstas, och nu kommer alltså den andra delen vilket gör albumsläppet komplett.

– Jag har inte delat upp albumet för att det är två distinkt separata delar. Jag gillade att göra så senast, och eftersom man inte fick spela i fjol så var det roligare att spara det till den här sommaren. Så det var inte riktigt ett musikaliskt beslut så. Skivan är en helhet, inte två världar, säger hon.

När Maggio har lyssnat på skivan inför repetitionerna för den stundande sommarturnén har hon däremot upptäckt något nytt på ”Och som vanligt händer det något hemskt”.

– Man lyssnar ju väldigt sällan på sin egen musik utan att typ sitta och leta fel på mixen, men nu har jag gjort det och upplever att det kanske finns ett lite annat perspektiv på den här skivan. Att jag kanske inte riktigt är sådär hjälplös och deppig som jag var tidigare, säger hon.

Inga gränser

Maggio konstaterar att hon gör bäst musik när hon får vara intuitiv. Att följa dogmer är ingenting för henne:

– Det blir tråkigt om man liksom ska se på sig själv utifrån när man skriver, att ha gränser och ramar och ett mål i sikte. Jag tycker om att sitta och vajba i studion och bara köra. Det är minsta motståndets lag-principen, jag tar mig dit där det känns bra att vara. Det är det som är musik för mig, det ska inte vara en massa regler och pekpinnar.

Även om Veronica Maggio håller fast vid sitt musikaliska id så vill hon gärna utmana sig själv då och då att vara någonstans där hon inte riktigt brukar vara, låtmässigt. ”Höghusdrömmar” på nya skivan är ett sådant exempel.

– Den låter inte riktigt som jag brukar låta. Den byggde vi på en basgång som vi utgick ifrån, och sedan försökte jag skriva en text som var lite – gud det här låter ju så töntigt – kaxig och självförhärligande. Lite sådär att man inte riktigt bryr sig, säger hon.

På tårna

Nu väntar sommarturné för Maggio, och både hon och bandet känner en ”enorm pepp” på att få spela live efter pandemin.

– Det känns inte alls slentrianmässigt som det kan ha gjort något tidigare år, och man lägger ned enormt mycket kärlek på alla detaljer. Jag känner att vi aldrig har låtit så bra spelmässigt som nu, alla är verkligen på tårna!

Publisert: