EBU avslöjar länderna som misstänks för fusk

Av:  TT

EBU:s chef Martin Österdahl på presskonferensen efter lördagens final i Eurovision Song Contest. Arkivbild.
EBU:s chef Martin Österdahl på presskonferensen efter lördagens final i Eurovision Song Contest. Arkivbild.

Rumänien, San Marino, Azerbajdzjan, Montenegro, Georgien och Polen är de sex länder som fick sina juryröster diskvalificerade sedan ”avvikande mönster” hittats under Eurovision Song Contest.

Det skriver EBU i ett uttalande, rapporterar SVT.

I finalen i Turin i lördags meddelade arrangören EBU (Europeiska radio- och tv-unionen) att oregelbundna mönster upptäckts i röstningen av den andra semifinalen samt genrepet inför finalen hos sex länder.

Man valde därför att stryka dessa länders juryröster i både den andra semifinalen och lördagens final utan att avslöja vilka länder det gällde. Poängen togs i stället fram med hjälp av en algoritm som bygger på andra länder som brukar rösta på ett liknande sätt.

Under torsdagen avslöjade EBU i ett uttalande vilka länder det gällde.

Tre av dem, Azerbajdzjan, Rumänien och Georgien, fick heller inte rapportera sina röster i finalsändningen. Under röstredovisningen ”tappade man kontakten” med länderna och den svenske EBU-bossen Martin Österdahl hoppade in och läste upp poängen i deras ställe.

EBU står därmed fast vid att resultaten för den andra semifinalen och den stora finalen, med algoritmresultaten, ska kvarstå.

Publisert: